We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De kern van de circulaire economie is dat je niets verloren laat gaan: net als in de natuur blijven grondstoffen in eindeloze lussen in het systeem circuleren. Met winsten voor iedereen: de planeet, de business en de burgers. De koppeling tussen ecologische en economische winst zorgt voor de wervende kracht van de circulaire economie: duurzaamheid wordt plots een kans, in plaats van iets-van-te-moeten.
Het aantal bedrijven dat brood ziet in de circulaire economie neemt toe. Grote bedrijven tasten af, bankiers bestuderen hun rol, start-ups lanceren nieuwe concepten. De meest innovatieve spelers vormen een nog kleine, maar belangrijke niche. Zij onderwerpen de circulaire principes, die zo mooi staan op papier, aan de harde test van de markt. Wil de consument mee? Krijgen we de financiering rond? Is het daadwerkelijk duurzamer wat we doen?
Hieronder tonen we hoe bedrijven concreet kunnen inspelen op de circulaire economie. We geven telkens een voorbeeld van een Belgische voorloper. Een onderneming kan grosso modo vijf wegen bewandelen in de richting naar meer circulariteit:
Onderstaande grafiek, geleend van Accenture, brengt de verschillende business modellen in kaart. De dikke cirkel centraal stelt de keten of levenscyclus voor van een product: van grondstof over verkoop tot levenseinde en terugname. Doorheen die keten kunnen verschillende lussen of extra kringlopen gemaakt worden.
Bijvoorbeeld: een product dat defect raakt bij gebruik/consumptie, kan na herstel opnieuw in dezelfde gebruiksfase terecht komen.
Het begint bij het begin: produceer zoveel mogelijk met hernieuwbare energie, biogebaseerde, afbreekbare of recycleerbare grondstoffen. Gebruik minder materialen, dematerialiseer of virtualiseer. Koop ook circulair aan.
Herwin bruikbare grondstoffen en/of energie van afgedankte producten of nevenstromen (vaak uit een andere kringloop dan de eigen kringloop).
Verleng de functionele levenscyclus van een product door herstel, upgrading en herverkoop. Calculeer al in de designfase het tweede en derde leven van een product in: kies voor modulair ontwerp, demonteerbare stukken, vlot herstelbare onderdelen.
Een intensiever gebruik van producten mogelijk maken door gedeeld gebruik/toegang of eigendom.
Bied toegang tot een product aan en behoud de eigendom, om zo ten volle de voordelen te genieten van een gesloten kringloop.