Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Open Source Matchmaking

Nieuw project wil het recupereren van reststromen vergemakkelijken

 

 
 
 

Dit project van de V.U.B. wil de levensduur van producten verlengen door een open source matchmaking platform voor materialen te combineren met een regionaal overzicht van de milieu-impact van deze materiaalstromen. De eigendomsoverdracht verhoogt de levensduur van producten en vermijdt de productie van afval.

Via een online systeem geolocaliseert een bedrijf of een particulier een materiaal of een afvalproduct (karton, hout, metaal ...). Dit materiaal/afvalproduct kan de grondstof zijn die een ander bedrijf nodig heeft. Het systeem faciliteert de ‘matchmaking’.

Het platform gebruikt diverse scorings-mechanismen om de afzet te stimuleren en bedrijven of particulieren te belonen die goed presteren als “Top Circulars” in Vlaanderen. Tegelijkertijd faciliteert het systeem een real-time inzicht in de milieu- en economische impact van het hergebruik van materialen of onderbenutte ruimte in de regio.

Aangezien het platform wordt ontwikkeld als een open source tool, kan het worden gekopieerd en gebruikt door iedereen: van een bedrijf over een stad tot zelfs een hele economische sector.

 
 
 

Université Libre de Bruxelles

Partners Metabolism of Cities

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 
 
 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 
 
 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?