Onze aanpak

De Vlaamse Regering wil van Vlaanderen een circulaire koploper maken in Europa. Daarom investeert Vlaanderen in het ambitieus partnerschap Vlaanderen Circulair, waar partners uit financiële wereld, social profit, onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven en overheden écht werk maken van die circulaire transitie. In de stuurgroep engageren 20 kernpartners zich om met gecoördineerde acties vandaag het verschil te maken voor morgen. Dit samenwerkingsmodel is uniek in Europa.

6 werkagenda's

Vlaanderen Circulair organiseert zich in zes thematische werkagenda’s. Werkagenda’s zijn partnerschappen binnen Vlaanderen Circulair die zich richten op circulaire acties binnen een strategisch thema:

 1. Bio-economie
 2. Circulair Bouwen
 3. Chemie/Kunststoffen
 4. Maakindustrie
 5. Voedselketen
 6. Waterkringlopen

7 hefbomen

De werkagenda's krijgen op hun beurt ondersteuning van zeven versterkende 'hefboomwerkingen'. Deze werkingen pakken uitdagingen aan die gemeenschappelijk zijn voor meerdere werkagenda’s:

 1. Beleidsinstrumenten
 2. Circulair aankopen
 3. Communicatie
 4. Innoveren & Ondernemen
 5. Financiering
 6. Jobs & Vaardigheden
 7. Onderzoek

Aansturing: vertegenwoordiging van de 'maatschappelijke vijfhoek'

Een circulaire economie realiseren, is een zaak van iedereen. Daarom brengt Vlaanderen Circulair partners samen uit de kenniswereld, de financiële sector, het bedrijfsleven, overheden en het maatschappelijk middenveld (social profit). Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns sturen de transitie aan.

Meer over onze governance >

Toekomstbeelden: Vlaanderen circulair in 2050

Met een brede groep stakeholders creëerden we toekomstbeelden voor Vlaanderen. We schreven ze neer in een lijvig document en illustreerden de ideeën.

Ontdek de toekomstbeelden >

Waarom investeren in een circulaire transitie?

We zetten op deze pagina alles op een rijtje.