We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De werkagenda Chemie/Kunststoffen focust op een set aan acties, die de belangrijkste drempels op weg naar een circulaire chemie en kunststoffen helpen oplossen. Daarbij focussen we op acties die we enkel samen, met meerdere partijen, kunnen aanpakken.
Onze werkagenda richt zich op chemische stoffen, mengsels en materialen zoals kunststoffen. Meer recyclage van kunststoffen is duidelijk een belangrijk thema binnen de werkagenda voor de eerste twee jaren. Andere belangrijke thema’s zijn het verduurzamen van de gebruikte grondstoffen, ecodesign van (consumenten)producten die kunststoffen/chemie bevatten en industriële symbiose.
essenscia en OVAM zijn de trekkers voor de werkagenda chemie/kunststoffen.
VLAIO ondersteunt actief.
Op 23 november organiseerden we vanuit de Werkagenda Chemie/Kunststoffen een info- en inspiratiesessie in het Fotomuseum in Antwerpen rond duurzaam grondstoffengebruik.
De FOMU-locatie kwam tot zijn recht, want ook fotografie kent een geschiedenis van zeer gevaarlijke stoffen die in de loop der tijd vervangen zijn door betere alternatieven. De elf sprekers die we uitnodigden, trokken dat beeld door. Ze toonden aan dat we op alle niveaus van de waardeketen onvermijdelijk in beweging moeten blijven. Niet alleen omdat er geen weg meer terug is, maar ook omdat alternatieve grondstoffen steeds veelbelovender en economisch interessanter worden om in te investeren.
Na afloop gingen we in gesprek met Hiram Moerman van Apeiron en Isabel De Schrijver van Centexbel. Tijdens de audio-opname spraken onze gasten over bottle necks, bottle flakes en wat er bruist in de wereld waar wetgeving en onze sector elkaar kruisen. Omdat het soms ook wel eens lekker technisch mag zijn. Van volume als trigger tot de link tussen polymeren en zeewier. Benieuwd naar wat het Ecopaspoort met de regenboog te maken heeft of wat het bundelen van stoffen volgens de Europese Commissie moet opleveren? Ontdek het in onze podcast!
Het startcharter werkagenda Chemie/Kunststoffen is een samenvatting van het traject gelopen van januari 2021 tot april 2022