Welkom bij Vlaanderen Circulair
Samen naar een circulaire economie voor Vlaanderen

aan de slag › over ons ›

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.

Circular State of the Union

CircleAid

Ben je ondernemer in de circulaire economie?

Op zoek naar experten in circulaire economie? Met CircleAid vind je eenvoudig en snel de juiste mensen die jou verder kunnen helpen.

ONTDEK CircleAid >

Tools en platformen

Het bos door de bomen zien?
 

Op deze pagina's bundelen we een overzicht van de business-to-business (B2B) tools die je kunnen helpen om circulaire principes in de praktijk toe te passen.

NAAR DE TOOLS EN PLATFORMEN >

CE Kompas

Een handige checklist voor jouw circulair project

Het CE Kompas is een analysetool die aangeeft welke accenten van circulaire economie gelegd worden in een circulair project.

NAAR HET CE KOMPAS >

Vaak gezocht

Open Call

De Open Call is ons subsidieprogramma voor experimentele projecten in de circulaire economie.
Naar de Open Call >

Green Deal Circulair Bouwen

De Green Deal Circulair Bouwen is een 4-jarige alliantie en leercommunity van meer dan 300 organisaties.
Naar de Green Deal >

Doeners in Vlaanderen

Doeners in Vlaanderen is onze databank met circulaire economiecases in Vlaanderen.
Naar de Doeners-databank >

Infografieken

We hebben een sterke traditie in visuele communicatie over de circulaire economie.
Ontdek onze infografieken >


Circulaire economie biedt bedrijven toekomstperspectief

Twee op de drie circulaire bedrijven bestand tegen crisis

Vlaanderen Circulair en VITO hielden in de loop van mei en juni 2020 een enquête bij diverse organisaties (van non-profit over overheden tot bedrijven). We peilden naar hoe ze de Corona-crisis ervaren, hoe ze naar de toekomst kijken en de rol die daarin is weggelegd voor de circulaire economie. 540 respondenten deelden hun visie in de enquête. 

Markantste vaststellingen: circulaire bedrijven ervaren minder tekorten dan andere bedrijven en er leeft een groot geloof in de voordelen van een circulaire economie voor Vlaanderen.

De resultaten legden we op 1 juli voor aan experts van essenscia, Agoria, Bond Beter Leefmilieu, VITO en Vlaanderen Circulair op een VITO Connect Rondetafeldebat

Meer over ons onderzoek > 

Wat is de circulaire economie?

In een circulaire economie worden tal van oplossingen toegepast om grondstoffen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, gedeeld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij de geboorte gerecycleerd of biogebaseerd, en bij het levenseinde recycleerbaar of afbreekbaar.

Meer weten ›