We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
OpenStructures (OS) is een ontwerpmethodologie voor open modulair en collaboratief bouwen. Het faciliteert circulaire materiaalstromen en het hergebruik en herstel van componenten. Door al tijdens de ontwerpfase rekening te houden met toekomstige aanpassingen, genereert OS bouwcomponenten die op grote schaal uitwisselbaar zijn en voorwerpen die oneindig kunnen worden aangepast en hersteld.
Met dit project willen we een breed publiek laten kennismaken met de methodologie, zodat het systeem verspreid wordt in heel Vlaanderen. Daarom ontwikkelden we een reeks educatieve bouwpakketten gericht naar verschillende doelgroepen. Het doel is om een zo ruim mogelijk publiek al spelenderwijs te sensibiliseren en te leren hoe we meer circulair kunnen denken en doen.
In samenwerking met Kunstencentrum Vooruit, Design Museum Gent, het KASK en de bib Oostende hebben we trajecten met bijhorende workshopformules uitgestippeld, toegespitst op vier doelgroepen: schoolkinderen, studenten, museumbezoekers en burgers. Dat resulteerde in vier verschillende bouw- en ontwerpkits, telkens afgestemd op de specifieke competenties van elke groep. Alle kits en onderdelen werden door zowel deelnemers als begeleiders op locatie getest en geëvalueerd.
OS.Family
Partners Kunstencentrum Vooruit, Design Museum Gent, KASK – Koninklijk Conservatorium van de HOGENT-Howest
Sectoren
Thema's
Organisaties
Nu we beschikken over een brede waaier aan educatieve producten en formules, willen we die door middel van gerichte communicatie en promotie zoveel mogelijk valoriseren in binnen- en buitenland. Hiervoor zijn we op zoek naar de juiste partners.
Daarnaast willen we graag samenwerken met instellingen en bedrijven die zelf educatieve activiteiten faciliteren en/ of op zoek zijn naar materiaal en formules rond circulariteit en duurzaamheid.
Verder willen we OpenStructures uitbouwen tot een volwaardig label voor circulair ontwerp en productie, als kenmerk voor herbruikbare objecten en componenten. Ook hiervoor hebben we partners nodig, enerzijds ontwerpers en bedrijven die het label willen toepassen op hun producten en anderzijds architecten, distributeurs en winkels die dat circulair aanbod op de markt willen brengen.
Tot slot willen we ons verder toeleggen op het uitschrijven van mogelijke hergebruikscenario’s waarbij we primaire aan secundaire gebruikers koppelen.