BIGH (Building Integrated Greenhouses)

Boeren in de stad

BIGH bouwt aan een netwerk van aquaponische stadsboerderijen in de grote steden

Steeds meer mensen wonen in stedelijke gebieden en de behoefte aan vers en veilig voedsel stijgt elke dag. Intensieve, geïntegreerde stadslandbouwsystemen zijn een kans om op een duurzame, innovatieve en doeltreffende manier in deze behoefte te voorzien, als aanvulling op andere standslandbouw-initiatieven.

BIGH teelt lokale producten met een aquaponisch systeem dat duurzaam, productief en pesticidevrij is. BIGH integreert daartoe aquaponics-boerderijen in/op bestaande gebouwen en gebruikt het energieverlies van deze gebouwen om de boerderij van warmte te voorzien. BIGH ontwerpt de boerderijen maximaal circulair: de bouwmaterialen zijn duurzaam, herbruikbaar en/of voldoen waar mogelijk aan het cradle-to-cradle-principe. De boerderijen zijn ontworpen voor optimaal gebruik van water en energie en om het hitte-eiland-effect in de stad te verminderen.

Toegepast: Ferme Abattoir in Anderlecht

De Ferme Abbatoir is zo'n aquaponics-boerderij die BIGH realiseerde. Het bestaat uit een hightech kas van 2000 m2 en een oppervlakte voor groenteteelt in de openlucht van 2000 m2. De boerderij bevindt zich in het hartje van Brussel, op het dak van de Foodmet markthal, die deel uitmaakt van de beroemde Abattoir site. Op de boerderij kweken de stadsboeren in een gesloten en afvalvrije cyclus vis, fruit, groenten en kruiden.

4 000 m² dakboerderij
130 verkoop partners
7 300 bezoekers