Lokaal Circulair
DOE-NETWERK VOOR CIRCULAIRE STEDEN EN GEMEENTEN

lokaal circulair

Aan de slag

Wil je je verder verdiepen in een circulair thema? Bekijk onze handige tools voor circulair bouwen of circulair aankopen. Of sluit je dan aan bij onze Communities of Practice (CoP). Wat beleidsinstrumenten betreft, zetten we een verdiepingstraject op rond het circulaire actiedomein ‘circulaire stadsontwikkeling’. Alle inschrijvingen voor de CoPs werken volgens het ‘first come first served’ principe. Aarzel dus niet om je mee te doen!

Circulair aankopen

Van het aankopen van gerecycleerd printpapier tot slim beheer van kantoormeubilair. Steden en gemeenten spelen een cruciale rol om duurzaam aan te kopen. Tools zoals de MVOO-criteria tool en de circulair aankopen leerhub maken het lokale besturen extra gemakkelijk.

De MVOO-criteria tool biedt een gebruiksvriendelijke weg om duurzaamheidscriteria te integreren in aanbestedingen. Dit leidt niet alleen tot duurzame aankopen, maar ook leveranciers stimuleert om duurzamer te opereren. Tegelijkertijd fungeert de leerhub als een platform voor kennisdeling en samenwerking, waar steden en gemeenten best practices, aanbieders en zoveel meer kunnen ontdekken.

CoP circulaire stadsontwikkeling

Wat?
In deze CoP wissel je met een twintigtal lokale besturen en experten ter zake van gedachten om tot gezamenlijke oplossingen te komen rond circulaire stadsontwikkeling. Je steekt ook wat op uit experimenten en projecten op het terrein. Deze CoP omvat twee collectieve sessies van telkens een halve dag op een relevante, inspirerende locatie.

Wie?
Deze CoP bestaat uit maximaal 30 deelnemende lokale besturen en maximaal 2 deelnemers per organisatie. Iedereen met interesse kan zich aanmelden. De inschrijvingen werken volgens het ‘first come first served’ principe. 

Doe mee >

Verslag eerste CoP circulaire stadsontwikkeling > 

Circulair (ver)bouwen

In de gemeentelijke meerjarenplanning kan de circulaire economie terugkomen in verschillende gedaantes: als overkoepelende prioriteit met centrale aansturing en (grotere) projecten, maar evengoed via diverse kleinere acties binnen verschillende beleidsdomeinen.

Niet in het minst is een lokale en regionale aanpak voor de gebouwde omgeving van groot belang. De bouwsector is een grote vervuiler. Circulair (ver)bouwen leidt tot minder afval, minder CO2-uitstoot. We werken met materialen die geen afval genereren voor de volgende generaties. Door materialen efficiënt te gebruiken en maximaal in te zetten op hergebruik, kunnen we de druk op het milieu en de natuurlijke hulpbronnen verminderen. Circulair bouwen voor de toekomst: niet meer dan nodig, met aanpasbare ruimtes die voor meer doeleinden gebruikt kunnen worden of waarom niet een volledig verplaatsbaar gebouw? We weten immers niet welke gebouwen we later nodig zullen hebben en waar die moeten komen.  

In deze brochure lees je wat een nieuwe circulaire (ver)bouwcultuur in jouw gemeente kan teweegbrengen, en wat je als lokaal bestuur zelf in hand hebt om deze omslag te maken. 

Leer meer over de vertaling en verankering van circulaire (ver)bouwambities in administratieve en financiële bepalingen van een gemeenten via deze voorpublicatie. De VVSG werkt momenteel aan een uitgebreidere versie dat verschillende beleidsdomeinen bevat. Vanaf september 2024 ondersteunen we jouw gemeente hier verder in.