We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Ruimtelijke ingrepen en transformaties moeten de toekomst omarmen en met vele uitdagingen omgaan. Dit stond centraal op de eerste Community of Practice Circulaire Stadsontwikkeling op 7 februari.
25 deelnemers uit diverse steden, gemeenten, intercommunales en provincies, met een achtergrond in planning, stedenbouw, omgevingsbeleid, klimaat en circulaire economie, maakten kennis met elkaar en de principes van de “regeneratieve stad”, uitgelegd door VIBE.
Een alomvattende en complexe uitdaging, maar goede stedenbouw kan en moet het verschil maken. Het voorbeeldenboek ‘Stedenbouw kan ook zo’ van VIBE dat centraal stond op de CoP op 7 februari, neemt de geïnteresseerden mee op een reis door Vlaanderen en Brussel, langs concrete projecten en goede praktijken. De rode draad is het idee van de regeneratieve stad, een raamwerk dat geïnspireerd is op het Donutmodel van Kate Raworth: we moeten de ecologische grenzen respecteren in combinatie met menselijke en sociale standaarden. In een denkoefening, toegepast op de omgeving van het Begijnhof in Turnhout, zorgt dit denkkader voor nieuwe ideeën en verbindingen. Wil je meer weten over deze eerste sessie of misschien zelfs nog aansluiten op de tweede sessie, waar we het project COCON in Sint-Niklaas van nabij bekijken? Laat het weten aan lokaalcirculair@vlaanderen-circulair.be
We herkennen de principes van de circulaire of regeneratieve stadsontwikkeling ook in enkele recente omvangrijke initiatieven: