We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het project De Nieuwe Samenzweerders ondersteunt werknemers die hun bedrijf of organisatie willen helpen bij de overgang naar een meer circulaire en ecologische aanpak.
De Nieuwe Samenzweerders is een trajectbegeleiding die geëngageerde werknemers de nodige theorie en persoonlijke coaching geeft om van hen echte ‘social intrapreneurs’ te maken, zodat ze op een economisch verantwoorde manier een sociale en ecologische meerwaarde kunnen creëren binnen hun onderneming. Deelnemers krijgen een jaar lang ondersteuning om hun idee uit te werken, en gedurende die tijd ontwikkelen ze de nodige vaardigheden, strategieën en attitude om het veranderingsproces van onderuit op te starten.
Het project verliep in verschillende fases. Eerst werkten we een theoretisch framework uit rond sociaal en circulair intrapreneurship en ontwikkelden we een innovatieve coaching methodologie. Vervolgens zetten we een pilootproject op voor de begeleiding van een eerste aantal intrapreneurs. Doorlopend vonden er verschillende bedrijfsbezoeken en events plaats en werd er extra ingezet op de nodige communicatie rond het thema sociaal en circulair intrapreneurship.
Arbeid & Milieu
Partners HOWEST, de Hogeschool West-Vlaanderen
Sectoren
Thema's
Organisaties
De innovatieve methodologie ontwikkeld in dit project heeft verschillende deuren geopend voor zowel Reset.Vlaanderen als HOWEST. Zo werd de coachingmethode getest bij studenten van HOWEST, en wordt ze nu nog steeds gebruikt binnen de opleiding Netwerkeconomie om duurzaamheid en entrepreneurship/intrapreneurship meer onderbouwd te ontwikkelen.
Reset.Vlaanderen kreeg op haar beurt 25.000 euro van het ING Fonds om in 2020 een nieuw begeleidingstraject op te zetten. Om deelnemers extra tools aan te reiken rond stakeholdermanagement en participatie van collega’s is dit in samenwerking met Levuur.
Om het traject aan te passen aan de specifieke context van vakbonden, werd vanuit het Europees Sociaal Fonds een projectsubsidie goedgekeurd van 125.000 euro.
Daarnaast wordt de methodologie via Creative Commons beschikbaar onder een licentie, zodat ook andere organisaties ermee aan de slag kunnen en de methode op hun beurt kunnen delen met de rest van de wereld.