We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De werkagenda Circulair Bouwen is opgevat als een rollend actieprogramma. Samen met alle geëngageerde stakeholders, selecteerden we ca. 40 (sub)acties die belangrijke katalysatoren voor andere acties zijn en waarmee we in 2023-2024 tot zichtbare resultaten willen komen.
In ons werkagenda-rapport vind je alle acties en engagementen in detail.
1. De materiaalsamenstelling van ons patrimonium doorgronden
Vandaag hebben we weinig zicht op wat er in onze bouwwerken en producten zit. We willen naar een betrouwbaar en accuraat inzicht in de materiaalsamenstelling van bouwwerken en producten.
2. Verankeren van circulaire economie in (klimaat)beleid en markt
Vandaag is er een afwachtende houding van bedrijfsleiders en beleidsmakers om circulair bouwen als middel in te zetten voor de klimaatadaptatie/-mitigatie en voor meer welvaart en welzijn. We willen dat bedrijfsleiders en politici proactief investeren in circulaire oplossingen in de markt en het beleid.
3. Sociale kosten en milieukosten internaliseren in de totaalkost van een project
Vandaag houden we enkel rekening met de financiële kosten van bouwwerken. We willen dat ook sociale kosten en milieukosten volledig mee in rekening gebracht worden in beslissingen over investeringen, ontwerp, businessmodellen.
4. Ruimte als grondstof behandelen
Vandaag is er een te grote versnippering van ruimte voor de diverse functies. We willen naar meer verdichting van kernen en meer verwevenheid van functies, en een infrastructuur die dat ondersteunt. We brengen wonen/werken/infrastructuur in evenwicht met het groenblauwe netwerk
5. Hergebruik en recyclage maximaliseren
Vandaag worden hergebruik en recyclage vooral beschouwd als een dure en/of tweederangsoplossing. We willen naar een maatschappelijk kader waarin hergebruik van materialen bevoordeeld wordt ten aanzien van het gebruik van primaire materialen en grondstoffen, en waarbij het systeem voldoende garanties biedt naar milieuhygiëne en bouwveiligheid.
6. Zorg dragen voor (schaarse) materialen, water en energie. En ze toegankelijk maken voor iedereen
Vandaag gaan heel wat waardevolle en schaarse grondstoffen verloren door onoordeelkundig gebruik en toepassing. Wij gaan voor maximale waardecreatie en maximale maatschappelijke zeggenschap. De bevoorrading van water en energie organiseren we regionaal of lokaal waarbij slimme sturing van opslag en bevoorrading centraal staat.
7. Een waardenetwerk realiseren
Vandaag is er in de bouwsector een versnipperde keten waar te weinig vertrouwen is en weinig kennis wordt gedeeld. We willen komen tot een verweven waardenetwerk met het oog op een effïciënter en doeltreffend beheer van materialen, bouwproducten en bouwwerken. En tot bouwprojecten waar de druk op werknemers en omgeving sterk is afgenomen door efficiënter ontwerp, bouwwerk- en materiaalgebruik.
8. Realiseer meerwaarde door in te zetten op betaalbaar wonen
We willen gaan van een individueel (markt gedreven) verdienmodel rond eigendom naar een kwalitatief dienstenmodel waarbij prestatie, comfort en gebruik alsook maatschappelijke meerwaarde centraal staan. Van een steeds meer oververhitte en geblokkeerde vraag- en aanbodmarkt inzake vastgoed naar een aanbod op maat in functie van het eigen vermogen en de deelname in kapitaalsopbouw. En dit zowel voor kopers als huurders.
9. Informeren en sensibiliseren
Vandaag is er een onevenwicht in vraag en aanbod voor circulaire bouwoplossingen. We willen evolueren naar bouwactoren en opdrachtgevers die goed geïnformeerd zijn en zich bewust zijn van de mogelijke keuzes en de impact daarvan. We willen dat leveranciers transparant en innovatief zijn in de sociale en ecologische impact van hun aanbod.
10. Ontwerpen vanuit duurzame en circulaire principes
We willen gaan van een statische kortetermijn-ontwerpen naar bouwwerken die ontworpen zijn voor toekomstige functies en doeleinden - en dit met een zo laag mogelijke milieu-impact.