We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In 2024 focust de Werkagenda zijn aandacht op de acties binnen de volgende 4 uitdagingen:
Bio-gebaseerd bouwen: Hoe kunnen we bio-gebaseerde materialen in de bouwsector promoten en nieuwe ketens vormen? Samen met Kamp C, Rurant en tal van andere stakeholders zetten we ons in om een Vlaams centrum voor bio-gebaseerde bouwmaterialen te realiseren. Daarnaast helpen we een consortium van bio-materiaalketenspelers om een vzw uit de grond te stampen en hierrond events & communicatie op te zetten. Daarnaast stemmen we af met organisaties die ketenintegratie bevorderen zoals de B2BE en het Living Lab Hennep Plus.
Koolstofopslag: kunnen we bio-economie promoten & versnellen met koolstofopslag? De bio-economie kan helpen om onze bodems terug gezond te maken en kan koolstof capteren en zo de klimaatmitigatie helpen ondersteunen. Boekhouding van koolstof in grond en in materialen is noodzakelijk sluitstuk voor veel innovatieve bedrijfsmodellen in de bio-economie. Hier werkt de werkagenda bio-economie mee met de uitwerking van het Vlaamse beleidskader om een gereguleerde certificatie van koolstof in de bodems zo snel mogelijk realiteit te laten worden.
Bio-raffinage hub: Hoe kunnen we voor een pionierhub eerste waardeketens opzetten uit de bio-raffinage en nevenstromen? Biohubs zijn de verbindende schakels die de circulaire keten sluiten tussen de bio-stromen, bronmateriaal opwaarts en de verwerking tot eindproducten afwaarts samen met het genereren van energie. Samen met B2BE en enkele biohubs en bedrijfspioniers zoeken we sluitende business cases voor deze biohubs.
Communicatie over bio-economie: Hoe kunnen we de bio-economie beter bekend maken en daar promoten waar het een meerwaarde biedt? Waar kan bio-economie excelleren en kunnen we het promoten op de juiste manier? Ondanks vele kennisopbouw en pioniers blijft de bio-economie redelijk onbekend en onbemind.
Deze acties kunnen elkaar versterken, partners & actietrekkers verbinden met elkaar op meer dan 1 vlak en het ontstaan van andere acties faciliteren. Zo is het ontstaan van een biohub als centrale plek waar verschillende stromen bio-stromen toekomen en verschillende stromen bio-gebaseerde producten of half-fabrikaten vertrekken een belangrijke broeihaard voor bio-economische activiteiten. Ze kan de verbinding vormen tussen de opwaartse actoren (bvb landschapsbeheer, landbouw) en de afwaartse sectoren waar toepassingen/producten afzet vinden (bvb. bouw, chemie). Dit maakt dat een overkoepelende coördinatie hard nodig is. Hiervoor werd eind 2023 voor de eerste keer het bio-economie werkagenda forum ingericht. Hierin nemen een 30-tal organisaties deel die betrokken zijn bij de Vlaamse bio-economie. In het forum wordt periodiek de vooruitgang van de actiepaden besproken, worden nieuwe pistes geëvalueerd, en nieuwe samenwerkingen worden voorgesteld.
Bio-economie is ook de sector bij uitstek waar klimaatdoelstellingen in vele gevallen convergeren met circulariteitsdoeleinden. Want in vele processen maakt de natuurlijke koolstofcyclus, het capteren van koolstof (en andere nutriënten) in biomassa, mee de 'circulaire' keten rond. De biologische circulaire processen kunnen dat! We roepen daarom alle partijen op die deel willen uitmaken van deze boeiende, jonge sector die volop in ontwikkeling is om mee aan de kar te trekken en de bio-economie mee helpen groeien!
Deze acties kaderen binnen de verschillende werkpaden die hieronder worden toegelicht.
6 werkpaden worden gedefinieerd volgens centrale ambities voor de ontwikkeling van de Bio-Economie in Vlaanderen:
Deze ambities worden de komende weken met acties uitgebouwd. Daarom werken we met concrete projectideeën en organisaties die als trekker willen optreden om de bio-economie in de praktijk te brengen.
Wat houden deze ambities in?