Circulaire financiering

Circulaire bedrijfsstrategieën vereisen financieel kapitaal. We verkennen met onze partners welke drempels we moeten overwinnen en welke kanalen beschikbaar zijn.

Nieuwe business modellen, nieuwe financiering

In een circulaire economie gaan organisaties voor maximale valorisatie van on(der)benutte materiaalwaarde in producten en diensten. Om hier in te slagen passen zij vaak (combinaties van) nieuwe circulaire strategieën toe, al dan niet vervat in een circulair businessmodel.

Het installeren en opschalen van circulaire bedrijfsstrategieën vereist net als elke andere ondernemingsstart en –groei financieel kapitaal. Het ‘circulair’ karakter kan echter specifieke vragen bij de financierende partij oproepen. Deze vragen willen we helpen beantwoorden.

"Voor beursgenoteerde bedrijven betekent de omschakeling van inkomsten uit de onmiddellijke verkoop van producten naar een cash flow gebaseerd op de levensduur van machines een stevige impact op de kwartaalresultaten."

Johnson Yeh, World Economic Forum

Zoeken naar oplossingen

Met welke financieringsgerelateerde vraag u voor uw circulair idee ook zit, bij Vlaanderen Circulair luisteren we en brengen u in contact met de juiste personen of organisaties. We leggen daarnaast de breed gedragen uitdagingen op de werktafel van de bevoegde instanties en faciliteren mee de uitwerking van structurele oplossingen.

Financing Expert Group

Vlaanderen Circulair is lid van de Europese Support to Circular Economy Financing Expert Group en werkt rond het topic “Access-to-finance” voor circulaire projecten o.a. samen met sectorfederatie Febelfin, de andere gewesten, federale niveau.

 

Econocom rapport: Financiering van de circulaire economie

Rapport Econocom financiering van de circulaire economie

We evolueren van een eigendomseconomie naar een gebruikseconomie. Dat is één van de principes waarop de circulaire economie is gestoeld. Er zijn in ons land de voorbije jaren honderden circulaire projecten ontwikkeld.

Deze projecten bevinden zich echter vaak nog in een experimentele (demonstratie)fase en kennen nog geen schaaleffect, mede door een gebrek aan aangepaste, innovatieve financiering. Daarnaast missen vele bedrijven en overheden de kennis rond innovatieve financierings- en as-a-service modellen.

ONTDEK HET RAPPORT

  • 115 pagina's met nieuwe inzichten over de circulaire economie
  • De knelpunten en opportuniteiten voor financiële dienstverleners, bedrijven en overheden
  • Succesvolle praktijkvoorbeelden van circulaire financiering.

RAPPORT DOWNOADEN >

Boxshot financieel dossier

Publicatie: de circulaire economie financieren

Circulaire ondernemingen financieren: hoe moet dat dan? Wat moet veranderen? Wat niet? En wat zijn de risico’s? Dit rapport biedt een overzicht van wat we vandaag alvast weten.

Ontdek de publicatie >