Habitasse porttitor et aliquam

Diam velit rhoncus in ac aliquet odio viverra fames. Adipiscing placerat sed pellentesque et. Imperdiet sagittis viverra tellus donec in duis sollicitudin.

De lokale circulaire economie in Zwevegem door de ogen van student Marie

Zwevegem

Marie bezoekt een indrukwekkende erfgoedsite met een knetterend verleden… waar vandaag circulaire elektriciteit in de lucht hangt.

De lokale circulaire economie in Vilvoorde door de ogen van student Marie

Vilvoorde

In Vilvoorde trekt Marie naar een oude kruitfabriek. Nelis toont hen het circulaire project dat mensen letterlijk in het zadel helpt.

De lokale circulaire economie in Mechelen door de ogen van student Marie

In Mechelen ziet Marie hoe Frederic een oud houtverwerkingsbedrijf inpalmde en de meubelstad van weleer nieuw circulair leven inblaast.

De lokale circulaire economie in Leuven door de ogen van student Marie

In Leuven ontmoeten de studenten Antoine. Hij toont hen hoe in het vroegere industriële hart van de stad nieuwe circulaire labo’s verrijzen. Benieuwd? Kijken maar!

De lokale circulaire economie in Gent door de ogen van student Marie

In Gent vertelt Vanessa over het circulair initiatief dat ze met Ineke startte en dat intussen heel Vlaanderen veroverde. Neem een koffie en een koekje, en zet je erbij.

De lokale circulaire economie in Borgloon door de ogen van student Marie

In Borgloon zet Marie haar tanden in een circulair project dat voor duurzame tewerkstelling zorgt én de strijd tegen voedselverspilling aangaat.

Water on Stage

toekomstgericht lokaal waternetwerk voor Hertogensite in Leuven

Wat is een circulaire stad of gemeente? Een definitie

ICLEI (Local Governments for Sustainability is een internationale niet-gouvernementele organisatie die advies biedt aan lokale overheden om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen) beschrijft een circulaire stad of gemeente als volgt:

"Een circulaire stad of gemeente bevordert de transitie van een lineaire naar een circulaire economie op een geïntegreerde manier, via het geheel van stedelijke functies, diensten en plekken en dit in samenwerking met burgers, bedrijven en kennisinstellingen.

In de praktijk betekent dit een verschuiving van het "take, make, dispose"-model van de lineaire economie naar een economisch systeem waarin businessmodellen en aangepast gedrag leiden tot een ontkoppeling van economische activiteiten en grondstoffengebruik. De waarde van infrastructuur, producten, componenten, materialen en voedingsstoffen blijft zo lang mogelijk behouden in gesloten materiaalkringlopen. Er is bijzondere aandacht voor waardeketens zoals die voor elektronica, ICT, batterijen, voertuigen, verpakkingen, plastics, textiel, bouwen en voedsel. Schadelijk grondstoffenverbruik wordt vermeden en materialen worden herhaaldelijk hergebruikt en gerecycleerd in plaats van te worden herleid tot afval.

Door deze circulaire transitie proberen steden en gemeenten de leefbaarheid te verbeteren, emissies te verlagen, biodiversiteit te beschermen en te verbeteren, en sociale ongelijkheid te verminderen in lijn met de Sustainable Development Goals."

Waarom circulair gaan in steden en gemeenten?

De fysieke gemeente of stad...
Enerzijds zijn er de steden en gemeenten van bakstenen, asfalt en groen op een heel kleine oppervlakte: het fysieke lokaal bestuur. Steden en gemeenten zijn compact, en daarom een ideaal laboratorium om te experimenteren met (her)gebruik van ruimte of gebouwen, of om proefprojecten te doen met stromen van energie, water, logistiek of voedsel.

... en de sociaal-economische gemeente of stad
Anderzijds is er het lokaal bestuur van werken, wonen en leven: steden en gemeenten als sociaal-economisch weefsel. Steden en gemeenten brengen uiteenlopende mensen bij elkaar, elk met hun eigen doelen, drive en dada’s. Daarom zijn dit een ideale laboratoria voor bottom-up burgerinitiatieven, creativiteit en innovatie voor de circulaire economie.