Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

VMH-risicokapitaal voor de circulaire economie

De Vlaamse Milieuholding nv is een publieke investeringsmaatschappij die wil investeren in beloftevolle circulaire groeibedrijven. Niet met subsidies, maar door participatie in het eigen vermogen van het bedrijf, het verschaffen van risicokapitaal dus.

Bovendien begeleidt en helpt de investeringsmaatschappij je ook op strategisch vlak en bij de uitbouw van een netwerk voor verdere financiering. Vlaanderen Circulair en de VMH slaan de handen in elkaar om bedrijven toe te leiden naar deze financiering.

Het aandeel risicokapitaal dat de VMH kan bieden, bedraagt tussen de 200.000 euro en 3 miljoen euro.

Download het informatiedocument >

VMHVlaanderen Circulair

 

Voor wie?

De VMH richt zich op bedrijven die zich in Vlaanderen willen vestigen en zich geografisch verder kunnen ontwikkelen. Co-investeringen in buitenlandse bedrijven met een toegevoegde waarde voor Vlaanderen worden echter niet a priori uitgesloten. Doelgroep zijn de bedrijfsactiviteiten die zich situeren tussen TRL 4 – tot TRL 6 niveau.

TRL VMH

VMH investeert maximum 49 % van een investeringsronde en verwacht haar aandeel te kunnen valoriseren in een tijdspanne van 5 tot 10 jaar.

Voorbeeldcase: InOpSys

InOpSys bouwt mobiele en modulaire waterzuiveringsinstallaties om toxisch afvalwater te verwerken bij farmaceutische en chemische bedrijven. Ze plaatsen de installatie ter plekke bij de klant om de nevenstromen te zuiveren. Uit die stromen, die anders vernietigd worden, haalt InOpSys zoveel mogelijk grondstoffen die de klant of een andere afnemer kan hergebruiken. Doordat het niet langer nodig is om alle stromen te laten samenkomen in een gemeenschappelijke afvaltank en daarna te transporteren en centraal te verwerken, spaart de klant heel wat investeringen en (gevaarlijk) transport uit.

Om zijn groei verder te realiseren, kan InOpSys nu rekenen op steun van de Vlaamse overheid. De Vlaamse Milieuholding (VMH) stelt samen met diverse private ondernemers 1,25 miljoen euro ter beschikking. Ook de bestaande aandeelhouders waaronder Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven dragen samen opnieuw 1,25 miljoen euro bij. 

InOpSys zag in 2017 zijn eerste on-site proceswateroplossing geïmplementeerd op de productiesite van Janssen Pharmaceutica NV in Geel. Het project werd in 2018 bekroond met de hoofdprijs tijdens de Belgian Business Awards for the Environment.

InOpSys

"We don't pick up your waste. We bring you a solution."