CAP Circular Ambassador Program

To the English webpage >

Opleidingstraject circulair ambassadeur

De transitie naar een circulaire economie is ingezet, maar kent nog heel wat uitdagingen. Daarom organiseerde in 2022 en 2023 Vlaanderen Circulair i.s.m. The Argonauts & Möbius en met de steun van LIFE, een opleidingstraject dat deelnemers opleidt tot Circulaire Ambassadeurs, via een unieke combinatie van kennis én vaardigheden.

De eerste editie van het Circular Ambassador Program, CAP '22, liep in najaar 2022 van september tot december. CAP BELGIUM, de tweede editie met een breder deelnemersveld van Vlaanderen, Brussel en Wallonië, ging door voorjaar 2023.

CAP 2022

De eerste editie van het Circular Ambassador Program liep van september tot december 2022. 

Lees hier alles over CAP '22 en het SLOTEVENEMENT > 

CAP BELGIUM

CAP Belgium in het voorjaar 2023 was een echte Belgische editie met deelnemers vanuit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Lees hier alles over CAP '23 en het SLOTEVENEMENT > 

Wat is het 'Circular Ambassador Program' of kortweg 'CAP'?

In de circulaire economie zitten oplossingen vaak verspreid over de volledige waardeketen. Het combineren van samenwerkingen, duurzaam (product) ontwerp, circulaire businessmodellen en processen is vaak complex en vraagt veel overtuigingskracht. Het gaat daarin niet alleen over kennis van de circulaire economie, maar ook over vaardigheden om die kennis om te zetten in concrete actie, en verandering binnen organisaties in gang te zetten. Daarom leiden we binnen het Circular Ambassador Program 50 deelnemers op tot Circulaire Ambassadeurs.

In 7 opleidingsdagen, verspreid over 3 blokken, gaan we door het volledige ontwerpproces, van probleemexploratie en conceptualisatie tot aan de implementatie. Op deze manier komen de belangrijkste elementen naar boven om werk te maken van de circulaire economie. Hierin brengen we niet alleen kennis over de circulaire economie bij, maar ook de nodige creatieve vaardigheden en leiderschapsvaardigheden om binnen jouw omgeving écht werk te maken van verandering. De opgedane kennis en kunde passen we voorts meteen toe op actuele cases uit het werkveld.

Een circulaire ambassadeur, wat is dat eigenlijk? Als ambassadeur verwachten wij dat je je engageert om kennis, tools en vaardigheden te delen die de overgang naar een circulaire economie mogelijk maken en versnellen. Dit kan je doen op jouw manier, in je eigen context, door het delen van jouw ervaringen, informeren, activeren en/of inspireren van anderen.

Voor wie?

Wij zoeken mensen die klaar zijn om een impact te maken binnen hun eigen professionele omgeving. Heb jij een breed netwerk waar je het circulaire gedachtengoed kan delen? Sta jij klaar om mensen te overtuigen om de stap naar een circulaire waardeketen te zetten? Begin jij binnenkort met werken en breng jij graag een nieuwe wind binnen in een bedrijf? Of breng jij jarenlange ervaring mee naar CAP die helpt bij het activeren van anderen en het implementeren van verandering?

Het programma

De opleiding is opgebouwd uit 7 opleidingsdagen verdeeld over drie blokken. Tussen deze blokken wordt er telkens een dag aan thuiswerk gerekend, ter voorbereiding van een intervisiemoment waar persoonlijke coaching gegeven wordt. Tijdens het CAP worden jullie ingedeeld in multidisciplinaire groepen van vijf deelnemers. Met deze groep ga je aan de slag met een vraaggestuurde, actuele case rond de circulaire economie, om zo de kennis en vaardigheden die aangebracht worden meteen toe te passen. We gebruiken hiervoor designmethodes, met een interactief en creatief proces.

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.
The Argonauts hebben gedreven expertise in business, service en spatial design. Ze begeleiden diverse opleidingen, ontwerpprocessen, en co-creatie- en participatietrajecten voor zowel bedrijven als overheden.
Als expert in de circulaire economie heeft Möbius diepgaand inzicht in verschillende dimensies van circulariteit en kennen ze zowel barrières alsook opportuniteiten in dit gebied. Möbius is actief in circulaire projecten in de private en publieke sector zowel in heel België als Europa.

Het Cmartlife project ontvangt steun van het LIFE programma van de Europese Unie