CAP Circular Ambassador Program

To the English webpage >

Word een circulaire ambassadeur!

De transitie naar een circulaire economie is ingezet, maar kent nog heel wat uitdagingen. Daarom biedt Vlaanderen Circulair i.s.m. The Argonauts & Möbius en met de steun van LIFE, een gloednieuw opleidingstraject aan dat deelnemers opleidt tot Circulaire Ambassadeurs, via een unieke combinatie van kennis én vaardigheden.

Popel je om in jouw organisatie met circulaire economie aan de slag te gaan maar weet je niet goed hoe? Heb je zin om jouw steentje bij te dragen én anderen te inspireren om hetzelfde te doen? Schrijf je dan in op ons 7-daags interactief opleidingstraject en word een Circulaire Ambassadeur!

De eerste editie van het Circular Ambassador Program loopt dit najaar van september tot december. Voor de volgende editie in 2023 breiden we het deelnemersveld van Vlaanderen uit met Brussel en Wallonië, voor een echte Belgische editie. De inschrijving voor CAP-Belgium is gesloten. Schrijf je hier in voor het slotevent van CAP Belgium.

CAP 2022

De eerste editie van het Circular Ambassador Program liep van september tot december 2022. 

Op donderdag 8 december vond het slotevenement plaats van het eerste Circular Ambassador Program (CAP). Tijdens het gloednieuwe opleidingstraject vergaarden 50 deelnemers een rugzak vol kennis en vaardigheden die ze kunnen inzetten om binnen hun omgeving werk te maken van verandering.

Lees hier alles over CAP '22 en het SLOTEVENEMENT > 

CAP BELGIUM

Tijdens CAP Belgium in het voorjaar 2023 breiden we het deelnemersveld van Vlaanderen uit met Brussel en Wallonië, voor een echte Belgische editie. De voertaal van CAP Belgium is Engels. Je kan je niet meer inschrijven voor CAP Belgium.

Schrijf je in voor het slotevent van CAP Belgium > 

Wat is het 'Circular Ambassador Program' of kortweg 'CAP'?

In de circulaire economie zitten oplossingen vaak verspreid over de volledige waardeketen. Het combineren van samenwerkingen, duurzaam (product) ontwerp, circulaire businessmodellen en processen is vaak complex en vraagt veel overtuigingskracht. Het gaat daarin niet alleen over kennis van de circulaire economie, maar ook over vaardigheden om die kennis om te zetten in concrete actie, en verandering binnen organisaties in gang te zetten. Daarom leiden we binnen het Circular Ambassador Program 50 deelnemers op tot Circulaire Ambassadeurs.

In 7 opleidingsdagen, verspreid over 3 blokken, gaan we door het volledige ontwerpproces, van probleemexploratie en conceptualisatie tot aan de implementatie. Op deze manier komen de belangrijkste elementen naar boven om werk te maken van de circulaire economie. Hierin brengen we niet alleen kennis over de circulaire economie bij, maar ook de nodige creatieve vaardigheden en leiderschapsvaardigheden om binnen jouw omgeving écht werk te maken van verandering. De opgedane kennis en kunde passen we voorts meteen toe op actuele cases uit het werkveld.

Een circulaire ambassadeur, wat is dat eigenlijk? Als ambassadeur verwachten wij dat je je engageert om kennis, tools en vaardigheden te delen die de overgang naar een circulaire economie mogelijk maken en versnellen. Dit kan je doen op jouw manier, in je eigen context, door het delen van jouw ervaringen, informeren, activeren en/of inspireren van anderen.

Een unieke opleiding

 • Sterke combinatie van theorie en praktijk
 • Co-creatieve opleiding
 • Multidisciplinaire teams
 • Inspirerende locaties
 • Beperkt aantal deelnemers

Tijdsinvestering

 • 7 opleidingsdagen
 • 24u thuiswerk verdeeld over 3 maanden

Voor wie?

Wij zoeken mensen die klaar zijn om een impact te maken binnen hun eigen professionele omgeving. Heb jij een breed netwerk waar je het circulaire gedachtengoed kan delen? Sta jij klaar om mensen te overtuigen om de stap naar een circulaire waardeketen te zetten? Begin jij binnenkort met werken en breng jij graag een nieuwe wind binnen in een bedrijf? Of breng jij jarenlange ervaring mee naar CAP die helpt bij het activeren van anderen en het implementeren van verandering?

Wij zoeken jullie: Coaches, trainers, consultants, profielen met duurzaamheidsfuncties binnen de reguliere- en sociale economie, ondernemers en laatstejaarsstudenten.

Het programma

De opleiding is opgebouwd uit 7 opleidingsdagen verdeeld over drie blokken. Tussen deze blokken wordt er telkens een dag aan thuiswerk gerekend, ter voorbereiding van een intervisiemoment waar persoonlijke coaching gegeven wordt. Tijdens het CAP worden jullie ingedeeld in multidisciplinaire groepen van vijf deelnemers. Met deze groep ga je aan de slag met een vraaggestuurde, actuele case rond de circulaire economie, om zo de kennis en vaardigheden die aangebracht worden meteen toe te passen. We gebruiken hiervoor designmethodes, met een interactief en creatief proces.

Wat mag je verwachten? 

 • Kwalitatieve 7-daagse opleiding op 3 inspirerende locaties
 • Coaching door experten in de circulaire economie
 • Samenwerken in multidisciplinaire teams van (young) professionals
 • Opportuniteiten om je professionele circulaire netwerk verder uit te bouwen
 • Opname in de Vlaanderen Circulair CircleAid experten database
 • Werken rond actuele cases: Je krijgt de keuze om te werken rond één van de actuele cases uit een van onderstaande domeinen: Bio-economie/ Circulair bouwen/ Chemie & Kunststoffen/ Maakindustrie/ Voedselketen/ Waterkringlopen

Praktisch

Opleidingsdagen:
2 - 3 maart 2023
27 -29 maart 2023
4-5 mei 2023

Intervisiemomenten (45 min):
17 maart en 19 april 2023

Slotevenement: 17 mei 2023

Prijs: €950*
€ 95 voor studenten, € 450 voor sociale economie

* KMO-portefeuille mogelijk (tot 30% subsidie voor Vlaamse KMO's)

 

Ben jij helemaal overtuigd? Word jij een van de nieuwe Circulair Ambassadeurs? Aarzel dan zeker niet om je in te schrijven en wie weet ben jij er wel bij!**

** Er zijn slecht beperkte plaatsen beschikbaar. Er zal een selectie plaatsvinden om multidisciplinaire teams te kunnen garanderen. U wordt steeds tijdig ingelicht of u al dan niet geselecteerd bent.

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.
The Argonauts hebben gedreven expertise in business, service en spatial design. Ze begeleiden diverse opleidingen, ontwerpprocessen, en co-creatie- en participatietrajecten voor zowel bedrijven als overheden.
Als expert in de circulaire economie heeft Möbius diepgaand inzicht in verschillende dimensies van circulariteit en kennen ze zowel barrières alsook opportuniteiten in dit gebied. Möbius is actief in circulaire projecten in de private en publieke sector zowel in heel België als Europa.

Het Cmartlife project ontvangt steun van het LIFE programma van de Europese Unie