Tweede lichting Circulaire Ambassadeurs zwaait af

vrijdag 7 juli 2023

Op woensdag 17 mei '23 vond het slotevenement plaats van CAP Belgium, de Belgische editie van het Circular Ambassador Program met deelnemers uit Vlaanderen, Brussel en Wallonie. Tijdens het gloednieuwe opleidingstraject vergaarden 50 deelnemers een rugzak vol kennis en vaardigheden die ze kunnen inzetten om binnen hun omgeving werk te maken van verandering. 

Vlaanderen Circulair biedt in samenwerking met The Argonauts & Möbius en met de steun van LIFE, een opleidingstraject aan dat deelnemers opleidt tot Circulaire Ambassadeurs, via een unieke combinatie van kennis én vaardigheden. De tweede lichting staat klaar om – elk op hun eigen manier - werk te maken van de circulaire transitie. Ze kregen via het CAP-traject een rugzak kennis en vaardigheden mee om binnen hun omgeving werk te maken van verandering.

De tweede editie van het Circular Ambassador Program, CAP Belgium liep voorjaar 2023 van februari tot mei. 

CAP BELGIUM

In een intens traject van zeven dagen kregen ze kennis, vaardigheden en praktische tools mee. Hiermee kunnen zijn binnen hun eigen omgeving de circulaire economie verder verspreiden en anderen inspireren om ook circulaire stappen te zetten.

In de eerste blok, zoomden we in op het wat, hoe en waarom van de circulaire economie. Daarna gingen de ambassadeurs aan de slag met het exploreren van de probleemstelling in hun case. Hierbij keken we ook naar hoe de case ingebed is in een breder systeem met meerdere betrokkenen. Ze onderzochten de noden van deze stakeholders en het waardeverlies dat momenteel optreedt in het lineaire systeem.

Wanneer het probleem scherpgesteld was, doken we de ideegeneratie in. Met verschillende creatieve technieken werden een veelvoud aan ideeën bedacht en samengebracht tot totaalconcepten. Hierna keken we naar de business modellen en partners die nodig zijn om het concept niet alleen een ecologische waarde maar ook een sociale en business waarde te geven.

Tot slot gaven we de ambassadeurs mee hoe ze nieuwe circulaire ideeën kunnen laten landen binnen hun bedrijf, door campagne te voeren en storytelling effectief in te zetten.

Dit konden de teams meteen in het echt uittesten op het eindevenement bij Greenbizz Brussels. Hier presenteerden de teams hun oplossingen voor een breder publiek, die telkens geëngageerd vragen stelde, waardoor er een mooie uitwisseling ontstond. Ook na de presentaties werd er met een drankje in de hand nog geanimeerd verder gesproken over de projecten en over de ambities van onze ambassadeurs. Zo sloten we CAP Belgium feestelijk & trots af.

We zijn blij dat de deelnemers van CAP Belgium de eerste editie ambassadeurs vervoegen en zo ons bereik en slagkracht verdubbelen. Op naar een circulair België!

Bekijk hier het volledige foto-album >

Deel dit artikel