Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Circular Retrofit Lab

Herbestemming van studentenkoten met duurzaam materiaal en groene technieken

Acht bestaande, modulaire studentenkoten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel krijgen een make-over als Circular Retrofit Lab, een experimenteerplek om circulaire concepten te ontwikkelen met studenten, onderzoekers en bouwpartners.

Dit project geeft ook een impuls aan een circulaire renovatie van de volledige campus, want het toont hoe studentenkoten kunnen worden aangepast aan veranderende noden en functies. Gevelelementen, technieken en interieur zijn (her)monteerbaar, aanpasbaar en herbruikbaar, en er is geen sloopafval.


Met de bouwpartners worden nieuwe businessmodellen ontwikkeld om duurzame bouwmaterialen en installatietechnieken als een dienst aan te bieden. Als deelnemer aan de Green Deal Circulair Aankopen kan de VUB deze initiatieven verder opschalen. De bevindingen van het Retrofit Lab worden in een tentoonstelling voorgesteld in het lab zelf, gepresenteerd als een case van Vlaanderen Circulair, verwerkt in opleidingselementen voor studenten, en verspreid via een projectwebsite, in persartikels en in de vakmedia.

Vrije Universiteit Brussel, TRANSFORM, part of æ-lab

Partners Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), MK Engineering, Zehnder Group Belgium

Thema's Call 2017 ›

Sectoren Bouw ›