O.666

Een proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Vroeger een visserijcoöperatie en een brandstoffendepot, vandaag een circulaire hub: welkom in O.666 aan de Hendrik Baelskaai in Oostende. Sinds 2016 creëren de vzw O.666, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Stad Oostende er een plek voor duurzame projecten.

Met O.666 knipogen de initiatiefnemers naar de geschiedenis van de visserij. Zo heeft elke vissersboot een volgnummer: de letter O gevolgd door 3 cijfers. Alleen vind je in het gebouw vandaag geen vissers meer, wél circulaire ontwerpers, kunstenaars en jongeren. Dat komt omdat OVAM het brownfield saneerde onder 1 voorwaarde: alleen circulaire initiatieven mogen de gebouwen gebruiken.

Renovatie verlengt levensduur van bestaande gevel

Nadat OVAM de bodem saneerde, knapte het samen met Stad Oostende de gebouwen op. Met een gevelrenovatie legden ze de laatste hand aan hun circulaire project. Zo werd de gevel gemaakt uit gerecycleerde materialen: 500 Pretty Plastic-tegels van gerecycleerd pvc-afval en FOAMGLAS® T3+-platen, die voor 66% uit gerecycleerd glas bestaan. Daarmee redden OVAM en Stad Oostende 2759 kg afval van de vuilnisbelt. En voor de gevel gebruikten ze geen lijm of andere vervuilende stoffen, maar F-ankers.

Samen stad maken

Vandaag is O.666 een circulaire hub voor alle Oostendenaars. Ook wie meer wil leren over circulariteit kan er terecht voor teambuildings, brainstorms en denkdagen. Door het aanbod verder te professionaliseren, wil de stad zo veel mogelijk Oostendenaars betrekken in de weg naar een duurzame en circulaire economie.

Download pdf bestand

vzw O.666

Partners Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Stad Oostende

Sectoren

Thema's

Organisaties