We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Momenteel bevatten restafvalcontainers van bedrijven gemiddeld nog zo’n 50% recycleerbaar materiaal. Dat moet beter, zowel voor de wet als met het oog op een duurzamere toekomst.
Met dit project wil Platform Grensland Menen-Wervik een ambitieuze totaalaanpak uittesten voor een beter materiaal-en afvalbeheer op het industriepark Grensland Menen- Wervik.
Eerst inventariseerden we alle grondstoffen en reststromen en gingen we in overleg met de afvalintercommunale, private inzamelaars, verwerkers en upcyclingbedrijven. Dan bepaalden we welke stromen we konden ophalen, hoe ze op te halen en welke herbestemming ze konden krijgen.
Tegelijk hebben we ingezet op het sensibiliseren van de bedrijven voor hun wettelijke verplichtingen, de voordelen van een beter afvalbeheer en de vele opportuniteiten van een meer circulaire economie. Daaraan koppelden we een hele reeks acties, zoals de inzameling van paletten die na herstelling tweedehands werden aangeboden, zwerfvuilinzamelingen, een samenwerking met een kringloopwinkel …
Ook communicatie en community management kregen een prominente plaats in dit project. We willen deelnemende kmo’s, hun werknemers en onze partners zoveel mogelijk enthousiasmeren en betrekken bij de vorderingen.
Als slotevent organiseerden we een circulaire week. Die omvatte een seminarie, meerdere thematische infosessies, bedrijfsbezoeken en andere stimulerende randactiviteiten.
Platform Grensland Menen Wervik
Partners Menen, Wervik, Mirom Menen, Take-off, 3PT Consult
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dankzij dit project hebben bedrijven kennis gemaakt met de voordelen van circulaire economie, de interessante rol van de sociale economie hierin, en de mogelijkheden voor een beter materialenbeheer. Het hechte netwerk dat rond het project werd uitgebouwd, kan zeker leiden tot nieuwe samenwerkingen en activiteiten met betrekking tot afvalsortering, circulaire economie en deeleconomie.
Meerdere activiteiten kunnen we voortzetten: de afvalkalender, de inzameling van KGA, paletten en pc’s, de infodagen, de samenwerking met de kringloopwinkel … Ook de LinkedIn-pagina en onze nieuwsbrief blijven behouden. Verder wordt onderhandeld met Wervik om de website te behouden en die via onze communicatieverantwoordelijke te actualiseren.
De bedrijvenwerkgroep opgericht voor de circulaire week gaat verder als lerend netwerk en kan ook het initiatief nemen voor nieuwe acties.
Ten slotte kan ook de circulaire week blijven bestaan indien een andere organisatie dit wil opnemen.
Meer info over het project en alle activiteiten vind je hier
Info over de circulaire week, presentaties en vimeos vind je hier
Contactpersoon:
Philippe Tavernier - projectcoördinator
pt@3ptconsult.be - 0496 126 145