We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Een van de meest gebruikte materialen om pallets te verpakken, is stretchfolie. In België wordt maar liefst zo’n 35.000 ton op de markt gebracht. Die folie wordt tot op heden volledig vervaardigd uit nieuw materiaal. Om over te stappen op een meer circulaire economie, is het ook in deze sector absoluut noodzakelijk om meer in te zetten op het gebruik van gerecycleerd materiaal.
Daarom startte Valipac een demonstratieproject om aan te tonen dat het mogelijk is stretchfolies te produceren uit gerecycleerde palletfolies. Zo willen we een rendabele, lokale recyclage-industrie opzetten en van afval opnieuw hoogwaardige eindproducten maken.
Dit project is de logische opvolging van een eerder afgerond project rond de circulaire krimphoes. Hier leggen we de lat echter nog hoger, aangezien stretchfolie ongeveer zeven maal dunner is dan een standaard krimphoes. Bovendien is het productieproces van stretchfolie technisch complexer.
Dankzij een uitstekende samenwerking met onze partners zijn we erin geslaagd een circulaire stretchfolie te ontwikkelen, iets wat aanvankelijk werd beschouwd als onmogelijk. Bovendien toonde een levenscyclusanalyse (LCA) aan dat de circulaire stretchfolie ecologisch aanzienlijk beter scoort.
VAL-I-PAC
Partners UHasselt (Onderzoeksgroep VerpakkingsCentrum/IMO-IMOMEC), Rymoplast, Reynaers Aluminium, ECS, MIMA Films
Sectoren
Thema's
Organisaties
Samen met onze projectpartners zetten we in op de verdere disseminatie van onze stretchfolie door zoveel mogelijk verpakkende bedrijven te overtuigen om de circulaire folie op zijn minst uit te testen. Als de vraag naar recyclaat stijgt, zal ook de lokale recyclage-industrie gestimuleerd worden om in de nabije toekomst te investeren in innovatieve sorteerinstallaties.
Daarnaast werken we aan ‘design for recycling’-richtlijnen. Die zullen (onder andere) verduidelijken hoe het bedrukken, inkleuren en het gebruik van bepaalde additieven een negatieve impact hebben op het recyclageproces.
Verder ontwikkelen we samen met FostPlus een platform dat bedrijven toegang geeft tot de meest recente ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie: packitbetter.be.