Circulaire Stretchfolie

De weg naar circulaire palletverpakkingen

Een van de meest gebruikte materialen om pallets te verpakken, is stretchfolie. In België wordt maar liefst zo’n 35.000 ton op de markt gebracht. Die folie wordt tot op heden volledig vervaardigd uit nieuw materiaal. Om over te stappen op een meer circulaire economie, is het ook in deze sector absoluut noodzakelijk om meer in te zetten op het gebruik van gerecycleerd materiaal.

Daarom startte Valipac een demonstratieproject om aan te tonen dat het mogelijk is stretchfolies te produceren uit gerecycleerde palletfolies. Zo willen we een rendabele, lokale recyclage-industrie opzetten en van afval opnieuw hoogwaardige eindproducten maken.

Dit project is de logische opvolging van een eerder afgerond project rond de circulaire krimphoes. Hier leggen we de lat echter nog hoger, aangezien stretchfolie ongeveer zeven maal dunner is dan een standaard krimphoes. Bovendien is het productieproces van stretchfolie technisch complexer.

Dankzij een uitstekende samenwerking met onze partners zijn we erin geslaagd een circulaire stretchfolie te ontwikkelen, iets wat aanvankelijk werd beschouwd als onmogelijk. Bovendien toonde een levenscyclusanalyse (LCA) aan dat de circulaire stretchfolie ecologisch aanzienlijk beter scoort.

 

 

Download pdf bestand

VAL-I-PAC

Partners UHasselt (Onderzoeksgroep VerpakkingsCentrum/IMO-IMOMEC), Rymoplast, Reynaers Aluminium, ECS, MIMA Films

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. Het is mogelijk om een standaard PE-recyclaat te gebruiken om stretchfolies van minder dan 25µm te produceren, met gelijkaardige eigenschappen als een medium performance stretchfolie die volledig bestaat uit nieuw materiaal.
  2. Voor de gerecycleerde stretchfolie gebruikten we een standaard beschikbaar PE-recyclaat dat niet specifiek werd voorgesorteerd voor deze toepassing. Een betere sortering kan wel leiden tot hogere percentages recyclaat in nieuwe folies.
  3. Initieel dachten we dat een dikte van 23µm de ondergrens was voor wat technisch haalbaar zou zijn. In de loop van het project zijn we er echter ook in geslaagd een manuele stretchfolie van 17µm te produceren die 25% PErecyclaat bevat.
  4. Voor het einde van het project werd onze circulaire stretchfolie al getest en goedgekeurd door een vijftal bedrijven uit verschillende sectoren (retail, electronica, co-packing, metaalverwerking).

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Never take no for an answer. Onze zoektocht naar projectpartners was niet eenvoudig en we kregen meerdere keren te horen dat onze ambitie niet haalbaar was. Dankzij ons doorzettingsvermogen en de naadloze samenwerking met onze partners zijn we er toch in geslaagd.
  2. Gerecycleerde polymeren kunnen (gedeeltelijk) virgin polymeren vervangen. In de technisch complexe stretchfolies kunnen we wel pas op termijn meer dan 50% PE-recyclaat gebruiken, omdat we daarvoor performantere sorteerinstallaties nodig hebben.
  3. Bedrukte en ingekleurde folies en bepaalde additieven zijn een hindernis. Ze vormen onzuiverheden waardoor we voorlopig geen high performance circulaire stretchfolies kunnen maken. Goed (na)sorteren en minder bedrukken zal de prestaties verhogen.
  4. Een folie met recyclaat heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan een uit 100% virgin plastic. Zelfs een dikkere folie met (een bepaald percentage) recyclaat scoort beter dan een dunnere folie. Als alle stretchfolie in België 25% recyclaat zou tellen, dan besparen we zo’n 10.000 ton virgin plastic.
10.000 ton recyclagepotentieel
20.000.000 euro sorteercapaciteit
27 personen tewerkstellingspotentieel
40 bedrijven

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Samen met onze projectpartners zetten we in op de verdere disseminatie van onze stretchfolie door zoveel mogelijk verpakkende bedrijven te overtuigen om de circulaire folie op zijn minst uit te testen. Als de vraag naar recyclaat stijgt, zal ook de lokale recyclage-industrie gestimuleerd worden om in de nabije toekomst te investeren in innovatieve sorteerinstallaties.

Daarnaast werken we aan ‘design for recycling’-richtlijnen. Die zullen (onder andere) verduidelijken hoe het bedrukken, inkleuren en het gebruik van bepaalde additieven een negatieve impact hebben op het recyclageproces.

Verder ontwikkelen we samen met FostPlus een platform dat bedrijven toegang geeft tot de meest recente ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie: packitbetter.be.