BIM-Integrum

Een gebruiksvriendelijk en digitaal as-built dossier

As-built dossiers verzamelen alle informatie over de gebruikte elementen, materialen en afmetingen van de nieuwe toestand na uitgevoerde bouwwerken. Momenteel zijn zo’n dossiers, als ze al bestaan, een samenraapsel van informatie van diverse leveranciers, technische fiches en documenten waarin men verloren loopt. Vaak zijn het ontwerpplannen die niet werden aangepast tijdens de uitvoering van de werken. 

Met het project BIM-integrum wil Beneens een systeem ontwikkelen dat alle in een gebouw gebruikte materialen in de juiste hoeveelheid en op de juiste positie weergeeft. Dat willen we bereiken door een online platform op te zetten dat in één overzichtelijke en gebruiksvriendelijke viewer het as-built dossier, het postinterventiedossier, de onderhoudsrichtlijnen én het potentieel voor urban mining weergeeft. 

Op het platform zullen voorgeprogrammeerde meetstaten, filters en views het makkelijk maken om door digitale as-built dossiers te bladeren, zelfs voor mensen die niet vertrouwd zijn met 3D-software. Dat kunnen bouwheren, onderhoudsbedrijven, techniekers, renovatiebedrijven, maar ook toekomstige urban miners zijn. 

Met deze gebruiksvriendelijke tool die alle informatie uit een doorgedreven BIM-model naar een bruikbaar grondstoffendepot transformeert, willen we nog meer gebruikte materialen uit gebouwen een nieuw leven geven. 

Download pdf bestand

Beneens Bouw & Interieur

Partners WTCB, Bouwunie, Kamp C en TEN

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. Samen met onze partners, en vooral dankzij de expertise van het WTCB, zijn we na meerdere brainstormsessies gekomen tot een set werkbare parameters voor een gebouwenpaspoort. 
  2. We hebben een eenvoudig rekenmodel uitgewerkt voor een circulariteitsscore. Dat geeft ons een tool om de circulariteit van gebouwen te waarderen op basis van gebruikte materialen en hoeveelheden. 
  3. Om BIM-integrum voor iedereen én overal toegankelijk te maken, was er een nood aan een goede viewer. Een Autodesk Drive Viewer kan via een QR-code BIM-model ophalen en het gebouw visualiseren. De werking is zeer gebruiksvriendelijk. 
  4. We konden BIM-integrum succesvol toepassen op een demoproject, dat al werd opgeleverd. Gedurende het hele traject hebben we de voordelen van het systeem ondervonden en tijd en geld bespaard o.v.v. coördinatie, communicatie en materiaalaankoop. 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Bij de start van het project was het belangrijk om de juiste volgorde toe te kennen aan de werkpakketten en te zorgen voor een realistische planning. Door zaken die onderzoek nodig hadden vroeg in te plannen, hebben we ervoor gezorgd dat andere werkpakketten niet werden opgehouden. 
  2. Een diverse groep partners die elkaar aanvullen is van groot belang. Onze sterktes liggen in BIM-technische en praktijkervaring, waardoor we hebben gezocht naar partners sterk in de theorie, beleid en onderzoek. Om al die kennis optimaal te benutten, organiseerden we systematisch besprekingen. 
  3. In eerste instantie lijkt een dergelijk project overweldigend. Om de werklast beheersbaar te houden, is opdelen en delegeren noodzakelijk. Het project opsplitsen in werkpakketten heeft zeker vruchten afgeworpen en gaf een goede leidraad voor het opmaken van de planning. 
  4. Door een praktijkoefening te koppelen aan BIM-integrum konden we de theorie meteen omzetten in de praktijk. Hoewel dat uitdagingen met zich meebracht, leverde dit ook waardevolle feedback die mee vorm gaf aan BIM-integrum. 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

We willen BIM-integrum, opgedeeld in het digitale as-built dossier, het gebouwenpaspoort en de circulariteitsscore, aanbieden als dienst. Dat zal ofwel als pakket zijn bij een bouwproject, ofwel als afzonderlijke diensten. 

We hebben ook al zicht op projecten in de nabije toekomst waarop we de principes van BIM-integrum kunnen toepassen. Cross-laminated timber (CLT) en prefab-projecten lenen zich perfect voor het systeem. Daarnaast hopen we de markt, bouwheren en architecten te overtuigen van de meerwaarde van een gebouwenpaspoort en circulair bouwen. 

Verder hebben we al enkele maanden versterking van een nieuwe BIM-modelleur. Dat geeft ons extra capaciteit om bijkomende BIM-diensten aan te bieden. We hopen dus om het project verder te commercialiseren. Het is nagenoeg oneindig opschaalbaar in hoeveelheid én grootte van projecten. 

Ten slotte gaan we op zoek naar een softwarepartner die het systeem in een nog gebruiksvriendelijker jasje kan steken.