We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Op 10 december 2024 ontvangen OVAM, Embuild Vlaanderen en Vlaanderen Circulair je voor het tweede Community Event van de Werkagenda Circulair Bouwen. We verwachten je in het Marie-Elisabeth Belpaire gebouw, vlakbij het station Brussel Noord. Het gebouw is sinds kort de werkplek van 4.750 Vlaamse ambtenaren in Brussel en is het grootste circulaire kantoorgebouw van ons land.
Laat je tijdens de plenaire voormiddag inspireren door enkele voorlopers. In de namiddag bespreken we, in een aantal parallelle sessies, meer in detail de resultaten van acties en projecten die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van de Werkagenda Circulair Bouwen. Gedurende de dag is er ook gelegenheid om te netwerken met andere betrokkenen uit de bouwsector, de overheid, de academische wereld en de social profitsector.
9.00 | Ontvangst met koffie |
9.30 | Verwelkoming door OVAM & Embuild Vlaanderen en korte update over de realisaties in het kader van de werkagenda in 2024 |
10.00 | Ambities van de Vlaamse regering m.b.t. duurzaam en circulair bouwen (spreker tbc) |
10.15 |
Succesvolle communicatiestrategieën voor circulair bouwen, door Nena Baeyens, onderzoeker HOGENT Research Centre for Sustainable Organizations
|
10.45 |
Hoe ‘smart buildings’ de transitie naar circulair bouwen kunnen versnellen, door Arnaud Deneyer, R&D program lead Smart Applications & Energy Performance Buildwise
|
11.15 |
Het Belpairegebouw toont de weg naar circulair bouwen |
12.15 | ‘Eat, meet & match’ |
Er is keuze uit 9 verdiepende parallelle sessies. Deelnemers kiezen ofwel voor 1 sessie van 2u30 (met pauze) ofwel voor twee sessies van 1u15 (een eerste van 13.00 tot 14.15 en een tweede van 14.30 tot 15.45.)
Sessies 13.00 - 15.30 (duurtijd 2u30) |
De kloof overbruggen tussen financiering en circulaire bouw- en woonprojecten
Er lijkt een patstelling te zijn: traditionele financiers ontvangen te weinig circulaire en maatschappelijke bouwprojecten om te financieren, terwijl circulaire en maatschappelijke initiatiefnemers moeite hebben om kapitaal aan te trekken en geen passend financieringsmodel vinden. We onderzoeken eerst waarom deze partijen elkaar moeilijk weten te vinden. We verdiepen ons in de verschillen, zoals langetermijndenken versus kortetermijninvesteringen, en de focus op economische, sociale en ecologische kansen tegenover risicobeheersing. Ook kijken we naar succesvolle buitenlandse projecten. Daarna gaan we in gesprek met financiers om te achterhalen hoe zij circulaire en maatschappelijke waardevoorstellen analyseren en evalueren.
Open debat: 2030-2050 - wat we van architecten mogen verwachten (en wat niet) in de circulaire transitie
Samen met een werkgroep geëngageerde architecten werkt NAV volop aan een standpunt voor de sector: wat is de rol van de architect(e) in de circulaire transitie? In 2024 lag de focus op de thema’s uit de werkagenda: BIM, paspoorten, aanbesteden, hergebruik en het meten van milieu-impact en circulariteit. Om de tussentijdse conclusies en beleidsaanbevelingen van de werkgroep af te toetsen met een breder en meer divers publiek, organiseert NAV een open debat. We gaan in gesprek rond een aantal stellingen over de verschuivingen en uitbreidingen van het bouwproces en de waardeketen, bekeken vanuit het perspectief van de architect.
Terugname initiatieven van kunststoffen in de bouw
Er zijn heel wat initiatieven lopende rond de terugname van kunststoffen uit de bouw. We laten initiatiefnemers aan het woord en denken graag met jullie samen na over wat er beter kan en moet om opschaling van deze en andere initiatieven te bekomen.
|
Sessies 13.00 - 14.15 (duurtijd 1u15) |
Toezicht op de kwaliteit van circulaire materialen
We geven een update over de relevante wetgeving (VLAREMA, Grondstofverklaring, Eenheidsreglement en beheerssysteem voor gerecycleerde granulaten), een overzicht van kwaliteitsborgingssystemen voor gerecycleerde en secundaire granulaten, een brede waaier aan toepassingen (in circulair beton, volgens het SB250, …), alsook boeiende praktijkvoorbeelden.
Vraag- en aanbodplatformen voor hergebruik in België
Eerst laten we enkele bestaande platformen aan het woord die tot doel hebben om vraag en aanbod van hergebruikte bouwmaterialen op elkaar af te stemmen. Vervolgens gaan we in gesprek over de gemeenschappelijke kenmerken tussen deze platformen en hoe we synergie en slagkracht kunnen bevorderen.
Ontdek hoe lokaal klimaatbeleid circulair bouwen kan versnellen
Wil je weten hoe een lokaal bestuur circulair bouwen kan stimuleren en welke rol het klimaatbeleid hierin kan spelen? Tijdens deze sessie delen we concrete tools, inspirerende voorbeelden, nuttige beleidsinstrumenten en slimme samenwerkingsmogelijkheden om circulaire bouwpraktijken in een stad of gemeente te bevorderen.
|
Sessies 14.30 - 15.45 (duurtijd 1u15) |
Biogebaseerd bouwen: beleid, opportuniteiten en rol binnen regeneratieve ontwikkeling
In deze sessie gaan we in op de opportuniteiten van biogebaseerd bouwen en op hoe om te gaan met drempels. We bespreken het beleid en wat je nu al kan doen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld geven we concrete tips om mee aan de slag te gaan. We verkennen ook wat biogebaseerd bouwen kan betekenen voor regeneratieve ontwikkeling, met aandacht voor omliggende systemen.
Naar een technisch kader voor hoogwaardig hergebruik
Vertrouwen creëren in hergebruikte materialen kan door ze te testen op bouwtechnische kwaliteit. We laten enkele sprekers aan het woord die vanuit de praktijk ervaring hebben met het aantonen van de kwaliteit van de hergebruikte materialen.
Wil je een eigen case toelichten, waarin een technisch kader werd toegepast om garanties te geven bij hergebruik, dan kan je dat bij de inschrijving aangeven. Gedragsverandering als sleutel tot circulair aankopen
Na een kort overzicht van recente, relevante studies rond circulair aankopen, reiken we een hands-on aanpak aan om binnen organisaties te komen tot de gedragsverandering die nodig is om circulaire aankoopprocessen te implementeren. Als opdrachtgevende organisatie denk je na over hoe je circulaire ambities sterker kan verankeren in aanbestedingen, partners in het bouwproces meekrijgen en weerstand overwinnen. Als leverancier kijk je naar technieken om circulaire offertes te versterken.
|
15.45 | Netwerkdrink |
17.00 | Einde |