Community event WA Voedselketen 26/11

Sint Pietersabdij Gent

Op 26 november 2024 van 12u00 – 17u00 nodigen we iedereen uit die aan de slag wil gaan met circulariteit in de agrovoedingsketen. Wil je als voedingsbedrijf te weten komen hoe duurzaamheidsrapportering bijdraagt tot meer circulariteit? Hoe de landbouwsector de switch kan maken naar een circulair systeem? Hoe je als overheid circulaire cateringopdachten kan stimuleren? Of wil je gewoon lekker én lokaal geproduceerd eten? Via interactieve sessies delen we best practices om je te inspireren. Daarnaast informeren we je over de vele lopende acties​ binnen de WA Voedselketen.

Zit je nu al met een circulair idee en wil je ermee aan de slag? Leg je concreet voorstel voor aan een expert die je verder wegwijs maakt via deze bookingspagina.​

Mis deze unieke kans zeker niet om samen met de sector de weg naar circulariteit te versnellen. Verbreed je netwerk op dit inspirerende community event van de Werkagenda Voedselketen! ​

Schrijf je iN > 

Programma

12u00 Lunch
13u00 Verwelkoming - Fevia Vlaanderen, Agentschap Landbouw & Zeevisserij
13u20 Vooruitblik door minister​ (tbc)
13u30 Een circulair voedselsysteem in Vlaanderen ​- Felipe Cozim Melges (Farming Systems Ecology Group - WUR)

 

Parallelle sessies 14u00 - 15u10

Circulariteit in cijfers: hoe duurzaamheidsdata het verschil maken - Fevia, What’s Cooking Informatieve sessie over elementen van duurzaamheidsrapportage en hoe dit bij kan dragen tot meer circulariteit​
Shift naar circulaire landbouw: van theorie naar praktijk  - Agentschap Landbouw en Zeevisserij & partners, VLM, Peter Bauwens; Melkveebedrijf Bauwens-Muys Wat is circulaire landbouw? Hoe zou dat er kunnen uitzien in de praktijk? Hoe stimuleren we samenwerking tussen landbouw en andere actoren? ​
Circulaire cateringscontracten: sleutels voor overheidsbesturen​ - Vlaanderen Circulair, Departement Omgeving Overheidsopdrachten zijn een belangrijke driver voor duurzame aankopen. Onlangs lanceerde de Vlaamse overheid haar MVOO-criteriatool. Hoe ga je hier mee aan de slag en hoe organiseer je de dialoog met cateringbedrijven?​

 

15u10 - 15u30  Biobreak

 

Parallelle sessies 15u30 - 16u30

Flexibele aanpak voor wisselende reststromen - ILVO, van Rijsingen Green​ Het inzetten van reststromen om tot nieuw producten te komen, vraagt een flexibiliteit op niveau van logistiek en techniek. Welke technologie bestaat er om de wisselende volumes te monitoren en vraag een aanbod te matchen?​
Van nevenstroom naar hoofdvoeder: kansen in diervoeder​ - BFA, Trotec, Yeafa, Proxani De diervoedersector wil tegen 2030 40% van de gebruikte grondstoffen uit nevenstromen halen. Welke opportuniteiten vallen hier te rapen?​
Ketenreactie: alle schakels verbonden​ - VLAIO, Flanders' Food, La Lorraine Bakery Group, LoCoSoy Samenwerking is essentieel om tot meer circulariteit te komen, maar hoe komt het dat het zo moeilijk blijft om over het muurtje te kijken en allianties aan te gaan met ketenpartners. Enkele bedrijven geven ons hun inzichten over hoe je zo’n ketenaanpak vorm geeft.

 

16u30 - 18u00 Networking en afsluiter