Circular State of the Union '22

Met 560 waren ze, de voortrekkers die naar Square in Brussel kwamen afgezakt voor de Circular State of the Union 2022 georganiseerd door Vlaanderen Circulair en al haar partners. “Vlaanderen zet alles op alles om de circulaire economie een boost te geven”, echode Vlaams Minister van economie en innovatie Hilde Crevits het enthousiasme tijdens haar openingstoespraak. 100 partners tekenden dan ook de engagementsverklaring voor de circulaire transitie in Vlaanderen.

Samen voor meer circulariteit

Alle toespraken en workshops waren doordrongen van de ambitie die de Vlaamse partners bindt om de circulaire economie in onze regio een boost te geven. Na een kort welkomstwoordje van moderator Eva Kamanda, gaf Vlaams Minister Crevits de aftrap: “De afhankelijkheid van grondstoffen en materialen is brandend actueel. Het toont het belang van een circulaire economie. Vlaanderen heeft heel wat bedrijven, kennisinstellingen en middenveldorganisaties in huis met heel wat expertise, kennis en vooral het nodige engagement! Ik wil vandaag een lans breken om samen nog meer en beter te gaan recycleren. Het moet onze ambitie zijn om tegen 2030 het hergebruik van onze materialen of de recyclage ervan te verdubbelen. Vandaag zijn we al voor 21% circulair in Vlaanderen. Dat cijfer moet omhoog, voor ons milieu, maar ook voor onze onafhankelijkheid van het buitenland en de tewerkstelling in onze economie.”

Groepsfoto stuurgroep Vlaanderen Circulair

Na die introductie was het tijd voor het feestelijk moment van de dag. De minister nodigde de kernpartners van Vlaanderen Circulair uit op het podium om de engagementsverklaring van overheid, kennisinstellingen, sociale economie, de industrie, middenveldorganisaties, social profit en financiële wereld te ondertekenen. Zij gingen samen ook nog op de foto met alle aanwezigen.

De circulaire Lage Landen

Stefaan Vandist in actie

Daarna was het de beurt aan keynote-spreker en toekomstverkenner Stefaan Vandist (Switchrs) om die circulaire vlam nog aan te wakkeren. Met tal van voorbeelden wees hij op het belang van samenwerking over de grenzen van de eigen sector(-vereniging). Hij pleitte voor ‘coalitions of the willing’, die zich samen zetten rond een aantrekkelijk en verbindend toekomstbeeld en daar de drijfveren uit putten om de circulaire economie te realiseren. Hij wees ook op de potentiële kracht van twee grote transformaties die nu aan de gang zijn: de digitale transformatie en de circulaire economie. Dat alles moet je volgens Vandist doen met 'gepassioneerd pragmatisme'. Nieuwe dingen uitproberen, experimenteren en blijven doorgaan. Precedenten creëren die de toekomst vandaag al demonstreren. “We moeten als Vlamingen anders naar onszelf kijken”, sloot hij de keynote af. Want we moeten niet met jaloerse blik kijken naar Sillicon Valley. “We hebben alles om van onze regio een gidsregio te maken. De circulaire Lage Landen kunnen de rest van de wereld tonen hoe het moet. Tijd om te knallen!”

In de praktijk

Panelgesprek Victor Dries, adjunct -Kabinetschef van Minister Zuhal Demir, Brigitte Mouligneau, transitiemanager van Vlaanderen Circulair en Karel Van Acker, Coördinator van het CE Center

Na de keynote nodigden we drie kernspelers uit op het podium: Victor Dries, adjunct -Kabinetschef van Minister Zuhal Demir, Brigitte Mouligneau, transitiemanager van Vlaanderen Circulair en Karel Van Acker, Coördinator van het CE Center. Brigitte Mouligneau legde aan de hand van enkele sprekende illustraties uit hoe de “Toekomstbeelden Vlaanderen Circulair in 2050” tot stand kwamen met de hulp van tal van experten.

Victor Dries belichtte hoe we vandaag aan de slag zijn via de acties die werden uitgedokterd in de zes thematische werkagenda’s en zeven ondersteunende hefboomwerkingen. “De overheid kan meehelpen om belemmeringen weg te werken”, gaf Victor Dries toe. “We moeten ook trachten om binnen de overheid de administraties beter te laten samenwerken. Natuurlijk moet de overheid hier ook geld voor vrijmaken. Bovendien zijn alle overheden de grootste aankopers van het land en kunnen ze verder inzetten op circulair aankopen.”

Karel Van Acker (CE Center) duidde van zijn kant het belang van onderzoek, om te weten of we de juiste kant opgaan. Daarvoor hebben we de juiste meetinstrumenten (zoals de CE monitor) en opbouw van kennis nodig. Belangrijk accent was ook dat de kennis makkelijk moet gedeeld kunnen worden. “We moeten de kennis toegankelijk maken voor bedrijven en het brede publiek. Ook daarin kan die digitalisering een grote rol spelen."

Voorzitter Paul De Bruycker van Vlaanderen Circulair sloot het ochtendprogramma af met een ode aan de doeners. “Een droom mét een plan, dat worden doelen”, zei hij treffend. “Om die doelen te bereiken, heb je doeners nodig. Dat is wat we met de partners van Vlaanderen Circulair al een tijdje doen: gewoon beginnen. Ook al is niet alles duidelijk, ook al zijn er nog losse eindjes... gewoon beginnen.” De voorzitter van Vlaanderen Circulair zong de lof van al de aanwezigen. “Zonder de inzet en het optimisme van jullie, circulaire ondernemers, pioniers, beleidsmakers, believers, ondersteuners... blijft al wat we doen theorie en dode letter. Jullie zijn de helden van de transitie. Daarom is deze dag er voor jullie.” Mooie woorden om het voormiddagprogramma mee af te sluiten.

Tijdens de middaglunch was er tijd om te netwerken, onder meer via circulaire ‘speeddating’ tussen deelnemers. Aan genummerde tafels konden ze elkaar snel terugvinden om nieuwe plannen te smeden voor de circulaire economie. Onze app registreerde wel 582 speed dates. En passant kon iedereen ook op de foto met de ondertekende pancarte.

Tijd voor werkagenda's

Na de middag volgden twee rondes met drie breakout-sessies: éen sessie voor elk van de werkagenda’s. In de eerste ronde was het de beurt aan Chemie/Kunststoffen, Voedselketen, Circulair Bouwen. Meteen daarop volgden in een tweede ronde Maakindustrie, Bio-economie en Waterkringlopen.

Het opzet? Actie. De gepresenteerde werkagenda’s zijn het resultaat van ruim een jaar voorbereidend en aftastend werk bij trekkers en stakeholders. Met de werkagenda's bieden de kernpartners een strategisch kader waaraan tal van partners hun eigen bijdrage kunnen ophangen: er is een blik op de toekomst, het thema is afgelijnd, de hiaten zijn in beeld, het werk dat op de plank ligt is benoemd. Wie zich inspant voor een actie -uit een lijstje van de werkagenda of op eigen voorstel-, weet dus dat haar/zijn inspanning deel uitmaakt van een bredere strategie.

Tijdens de voorstelling maakten praktijkverhalen die geambieerde werking tastbaar. De meeste werkagenda-sessies sloten ook af met een eerste ondertekening van een engagementsverklaring.

De Circular State of the Union 2022 was een hoogmis voor de circulaire economie in Vlaanderen, één die knetterde van de wil tot samenwerking en innovatie.    

Alle output op een rijtje

Hieronder vind je alle opnames, presentaties, foto's en achtergrondinfo van de Circular State of the Union 2022.

  Foto's Presentaties Video-opnames Visuals werkpaden Webpagina's
Plenaire opening

Aankomst
Plenair
Lunch
Receptie
Photo booth

Presentaties

Opnames

  Toekomst­beelden
Werkagenda's
Hefbomen
WA Bio-Economie

Foto's

Presentaties

Opnames

Visuals

Webpagina's

WA Circulair Bouwen

Foto's

Presentaties

Opnames

Visuals

Webpagina's

WA Chemie/Kunststoffen

Foto's

Presentaties

Opnames

Visuals

Webpagina's

WA Maakindustrie

Foto's

Presentaties

Opnames

Visuals

Webpagina's

WA Voedselketen

Foto's

Presentaties

Opnames

Visuals

Webpagina's

WA Waterkringlopen

Foto's

Presentaties

Opnames

Visuals

Webpagina's

 

Op maandag 25 april blikken we vooruit naar een circulaire toekomst voor Vlaanderen. We stellen je onze toekomstbeelden voor 2050 voor. Tegelijk tonen we met de zes werkagenda's hoe ons partnerschap vandaag al aan de slag is en hoe jij deel kan worden van de circulaire golf. Met voor elk wat wils: we presenteren je de werkagenda’s en acties voor circulair bouwen, bio-economie, chemie/kunststoffen, maakindustrie, voedselketen en waterkringlopen. We kruiden het event nog extra met een spraakmakende keynote. 

Ons voornaamste doel van de dag? Mensen bij elkaar brengen en verbinden rond gedeelde ambitie. Zodat we samen tot nog meer actie komen en van de circulaire rimpeling een echte golf maken.


 Voeg toe aan mijn agenda >

Werkagenda's

Programma 

9u Ontvangst
10u10

Plenair - Samen naar een circulaire toekomst
Moderatie door Eva Kamanda

Welkom 
door minister Hilde Crevits

Engagementen van partners 

Keynote Stefaan Vandist
Innovatiescout Stefaan Vandist mixt en matcht zijn nieuwste Pretopia-talk met de circulaire doeners in Vlaanderen.
We kijken naar de toekomst en ontdekken vooral dat de toekomst hier en nu al bezig is.

Panelgesprek: hoe gaan we dat doen? Lange termijn meets korte termijn - toekomstbeelden, hefbomen en werkagenda's

  • Victor Dries, adjunct -Kabinetschef Minister Demir
  • Brigitte Mouligneau, transitiemanager Vlaanderen Circulair
  • Karel Van Acker, Coördinator CE Center  

Ode aan de doeners
door Paul De Brucyker, voorzitter Vlaanderen Circulair

12u15 Netwerklunch
Vrijblijvend: 'daten' met Conversation Starter
Foto’s ondertekende pancarte
14u00 Break-outs per werkagenda
Ontdek de werkpaden, acties en organisaties van elke werkagenda en hoe jij kan bijdragen.
RONDE 1 Werkagenda Chemie/Kunststoffen
We geven een overzicht van de werkpaden en acties. Catalisti en Denuo doen elk een wervende pitch. We ronden af met een kort ondertekeningsmoment en groepsfoto.
  Werkagenda Voedselketen
We stellen onze werkagenda en taskforce voor. Je krijgt vier krachtige pitches te zien van circulaire food-doeners. We ronden af met een kort ondertekeningsmoment en groepsfoto.
  Werkagenda Circulair Bouwen
We geven een overzicht van de werkpaden en acties. We illustreren de werkpaden met vijf pitches van circulaire bouw-doeners. We ronden af met een kort ondertekeningsmoment met alle actietrekkers en een groepsfoto.
RONDE 2 Werkagenda Maakindustrie
We stellen de context, ambities en werkpaden van onze werkagenda voor. We bieden het podium voor vier testimonials. Vervolgens zoomen we in op de vervolgstappen en ondertekenen we onze engagementsverklaring.
  Werkagenda Bio-economie
We geven een overzicht van de werkpaden en acties en gaan in gesprek met het publiek. Professor Jan Pieters geeft een woordje uitleg over de inspirerende case van Agrotopia.
  Werkagenda Waterkringlopen
We starten met een keynote over de urgentie van circulair water. Daarna geven we een overzicht van de werkagenda en de co-trekkers. We laten drie kernpartners aan het woord die concrete acties toelichten. Afsluiten doen we met interactie met het publiek en een ondertekeningsmoment.
16u15

Meet & greet en netwerkreceptie
Ontmoet de mensen van de werkagenda's en de ondersteunende hefbomen
Vrijblijvend: 'daten' met Conversation Starter
Foto’s ondertekende pancartes

18u00 Einde