We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Vlaanderen Circulair en OVAM lanceerden een projectoproep om innovatieve projecten in circulair bouwen te ondersteunen. Minister van Omgeving Zuhal Demir maakte hiervoor 2,2 miljoen euro vrij. Met de oproep wilden we knelpunten naar duurzame vernieuwing in de bouwsector helpen overwinnen. De call liep tot 23 september 2020.
Deze subsidies zijn bestemd voor partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en andere organisaties. Voor de uitwerking van de projecten moedigen we aan om de verschillende actoren uit de bouw-waardeketen maximaal actief te betrekken (van fabrikant, aannemer, bouwheer naar gebruiker, sloper of ontmantelaar en terug).
We zoeken projecten die bijdragen aan het wegwerken van één of meerdere systeemknelpunten:
In het voorstel verwachten we een omschrijving van hoe jouw project dit concreet wil aanpakken. Mogelijke invalshoeken:
Welke inherente kwaliteiten moeten partnerschappen van ondernemers, investeerders, dienstverleners én gebruikers bezitten om een succesvolle opschaalbare circulaire business in Vlaanderen te ontwikkelen? Hoe kan een Circular Economy Service Company (CESCO) - een derde partij die gebruikers, investeerders en producenten ontzorgt - via het leveren van circulaire diensten een frisse wind laten waaien binnen een Vlaamse vastgoedmarkt? Via welke goede afspraken nemen betrokken partijen (zoals producenten en gebruikers) hun verantwoordelijkheden op bij een gedeeld eigenaarschap van bouwwerken en onderdelen ervan?
Welke veranderingsgerichte gebouwen en infrastructuur, bouwproducten en circulaire productdiensten dienen als veilige lange-termijnfinanciering voor investeerders? Hoe kunnen we via alternatieve financieringsvormen (zoals pensioenfondsen, garantiefondsen en burgerkapitaal) circulaire bouwinitiatieven met lange-termijn opbrengsten (economisch, sociaal en milieu) stimuleren?
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat levenscyclus- en kringloop-denken vanzelfsprekend worden bij publieke en private aanbestedingen? Hoe waken we erover dat lange-termijnwinsten van (circulaire) oplossingen op economisch, sociaal én milieuvlak als evenwaardige selectiecriteria beschouwd worden ten aanzien van initiële investeringen?
Hoe kunnen op een transparante en ondubbelzinnige manier veranderingsgerichte kwaliteiten voor bouwwerken en infrastructuur, maar ook technische, financiële en ecologische prestaties over de hele levensduur van bouwprojecten ingeschat worden?
Hoe kunnen regelluwe zones of een (Vlaams) garantiefonds ondernemers overhalen om hun circulaire ambities om te zetten naar werkelijke marktexperimenten? Welke bouwwerken en bouwproducten zouden de voorkeur genieten indien bepaalde beleidsmaatregelen geïntroduceerd worden zoals een milieu-taks op bouwwerken of een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid? Welke aanpassingen moeten regelgeving, bestekken, normering en certificering van producten, gebouwen en infrastructuur hiervoor ondergaan?
Welke afspraken moeten er tussen alle betrokken actoren gemaakt worden om de circulaire ambities doorheen ontwerp-, (ver)bouw- en gebruiksprocessen op te volgen en bij te schaven? Welke experimenten en praktijkinstrumenten helpen betrouwbare data te verzamelen en te delen om beter zicht te krijgen op de vraag, het aanbod, de vooropgestelde gebruiksduur en de technische prestaties van infrastructuur, gebouwen en hun onderdelen?
Organisatie van een voordelige omgekeerde logistiek met:
Enerzijds meerwaarde voor het vermarkten van (lokale) tweedehandsproducten en -materialen: Hoe vermijden we mogelijke trade-offs op het milieu en de maatschappij bij het recupereren (incl. transport) van bouwproducten en materialen afkomstig uit traditionele en veranderingsgerichte gebouwen?
Anderzijds meerwaarde voor het hoogwaardig sluiten van materiaalkringlopen. Hoe brengen we kosten en baten in het waardennetwerk in balans om een win-win te realiseren voor zowel ontmantelaars en slopers als producenten en recycleurs? Welke voordelen biedt de huidige versnelling inzake (data)digitalisering om vraag en aanbod van deze bouwactoren accuraat en in-time op elkaar af te stemmen?
Vlaanderen Circulair (OVAM) subsidieert tot 80% van een project, met een maximum van 100.000 euro. Voor grotere projecten kan je een deelbegroting maken voor het stuk dat je wil laten subsidiëren.
De deadline voor indiening is: woensdag 23 september 2020 om 12u 's middags.
De projecten starten in 2020, na goedkeuring, en moeten afgerond worden voor 31 december 2022. Het gesubsidieerde project kan deel uitmaken van een ruimer project, dat langer loopt.
De voornaamste kenmerken van een succesvol experimenteel, demonstratie- en disseminatieproject voor de circulaire bouweconomie zijn:
We verwachten een actieve deelname aan minstens 2 kennisdelingsmomenten binnen het kader van de Proeftuin Circulair Bouwen.