We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In tijden van corona wassen we onze handen meer dan ooit, met veel harde zeepresten als gevolg. Ook in hotels en B&B’s belanden eenmalig gebruikte harde zeepjes automatisch bij het afval. Die afvalstromen kunnen revaloriseren tot waardevolle producten is van groot belang voor een duurzamere toekomst.
Met het project RESOAP wilde UC Leuven een circulaire zeep ontwikkelen uit resten harde zeep met toevoeging van andere voedingsafvalstromen uit de hotelsector, zoals koffiegruis als scrub en sinaasappelzeste als geur.
De sluiting van hotels door de coronacrisis dwong ons om harde zeepresten in te zamelen via strategisch geplaatste boxen in Leuven. Omdat er bezorgdheid was over de hygiëne van die zeepresten, voerden we enkele testen uit om te garanderen dat de zepen veilig waren voor gebruik.
Verder maakten we een handleiding over de verwerking van zeepresten tot circulaire zeep. Die werd via enkele workshops in Leuvense buurtwerkingen participatief uitgetest samen met kwetsbare burgers. Zo hebben we een inclusief circulair economisch project opgestart in Leuven en werden burgers gesensibiliseerd en opgeleid in de basisprincipes van circulaire economie.
UC Leuven
Partners Novotel Leuven, Leuven 2030
Sectoren
Thema's
Organisaties
De productie van circulaire zeep wordt verdergezet via workshops en ateliers in verschillende organisaties. Zo neemt het therapeutisch activiteitencentrum van Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek de workshop op als activiteit in het vaste aanbod aan hun patiënten. Ook buurtwerk ’t Lampeke vzw blijft de workshop verder organiseren. Zij zullen de circulaire zeep schenken aan mensen die het nodig hebben of verkopen om inkomsten te genereren voor de buurtwerking. En ook de UCLL Techniek- en wetenschapsacademie in Leuven en Limburg organiseert tijdens schoolvakanties de workshop voor kinderen uit de lagere school.
Daarnaast lopen er nog gesprekken met Stad Leuven en Leuven 2030 om het concept van RESOAP mee te nemen in een groter toekomstig project, namelijk een stedelijk ecosysteem met inzameling en verwerking van reststromen die via lokale ondernemers terug als grondstoffen aangeboden worden.
Ten slotte toont ook Visit Leuven interesse om de circulaire zepen aan te bieden als geschenkje en wil het inzetten op de inzameling van harde zeepresten bij hotels en B&B’s.