We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het klimaatbeeld in Vlaanderen en Europa is duidelijk aan het wijzigen: periodes van langdurige droogte worden afgewisseld met korte en hevigere neerslagperiodes. Dat zet ons watersysteem onder druk. Als steden en gemeenten te maken krijgen met wateroverlast, wordt het water via bestaande afwateringskanalen zo snel mogelijk afgeleid naar rivieren en de zee, zonder het te laten bijdragen tot de lokale waterhuishouding.
Het project van Aggeres nv wil hierop inspelen via de uitwerking van een innovatief retentie- en infiltratiebekken (Retin-bekken). Dat is een slim systeem dat drie functies combineert: regenwater capteren, regenwater hergebruiken, én wateroverschot opnieuw in de bodem laten infiltreren.
In samenwerking met Aquafin en de stad Roeselare hebben we dat Retin-bekken toegepast op het Kerelsplein in Roeselare, een stedelijke sport- en speelpleinsite met verschillende faciliteiten aan de rand van de stad.
Met het innovatieve bekken pakken we drie zaken aan. Ten eerste wordt de site (met een verharde oppervlakte van ca 11.000 m²) afgekoppeld van de Collievijverbeek, wat de wateroverlast daar aanzienlijk zal verminderen. Ten tweede schakelen we een groot deel van de waterbehoefte van de site (sanitaire blokken, voetbalveld) over op regenwater. Ten derde combineren we het retentiebekken met een infiltratiebekken, waarbij een slim sturingssysteem tussen beide een deel van het regenwater in de bodem kan laten infiltreren.
Aggeres
Partners Aquafin, Stad Roeselare
Sectoren
Thema's
Organisaties
Het Kerelsplein zal als een soort van living lab fungeren waar het concept van regenwater opvangen, hergebruiken en laten infiltreren centraal staat.
We willen verder inzetten op het project kenbaar maken en kansen zoeken om het project elders toe te passen. Zo werken we al aan een vervolgproject om via een slim gestuurd Retinbekken op een golfterrein regen- en effluent water maximaal te hergebruiken voor de irrigatie van het terrein.