We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De watercyclus in Vlaanderen staat onder druk. Er is nood aan oplossingen om het verbruik van leidingwater te beperken en meer hemelwater te laten infiltreren. Hergebruik van huishoudelijk afvalwater kan hierin een rol spelen. Daarbij is bronscheiding essentieel, zodanig dat we grijswater (afvalwater van keuken, douche, lavabo’s en wasmachines) lokaal kunnen zuiveren en hergebruiken, terwijl het sterker vervuilde zwartwater (van toiletten) afgevoerd wordt via de riolering. Verder kan urine, een rijke bron van fosfor en stikstof, ook apart ingezameld worden voor nutriëntenrecuperatie.
In de Kruitfabriek, een site voor evenementen waar ook enkele bedrijven gevestigd zijn, heeft de stad Vilvoorde in samenwerking met Aquafin, Matexi en NuReSys een living lab opgebouwd rond lokale zuivering en grondstoffenrecuperatie uit afvalwater. Het project kreeg de naam Kruit(Water) Fabriek – Innovatieve watercyclus op lokaal niveau.
Gedurende twee jaar werd het afvalwater van de Kruitfabriek lokaal behandeld in een setting die onderzoek en demonstratie combineerde. Zo werd grijswater apart opgevangen en gezuiverd voor hergebruik en werd urine van de mannenurinoirs apart behandeld om een fosfaatrijke meststof te creëren. We maakten de installaties visueel aantrekkelijk, met speciale aandacht voor de educatieve waarde.
Het doel van dit project was om een aantal concepten rond lokale zuivering en hergebruik van water en grondstoffen af te toetsen in een reële stedelijke omgeving. We onderzochten de bereikbare kwaliteit van het opgewaardeerde grijswater tijdens verschillende testfases, en er werd een vergelijking gemaakt met de normen voor irrigatie, lozing en drinkwater.
Aquafin NV
Partners Zenneveen NV, Nutrient Recovery Systems – NuReSys bvba, Stad Vilvoorde
Sectoren
Thema's
Organisaties
De verschillende partners nemen de resultaten van het project mee, samen met de resultaten van andere projecten, in hun individuele afweging of lokale zuivering en hergebruik van afvalstromen een rol kan spelen in hun bedrijfsactiviteiten.
De projectresultaten van de Kruit(Water)Fabriek alleen konden niet voldoende informatie geven voor een doorgedreven kosten-batenanalyse van decentrale zuivering en hergebruik in stedelijk gebied. De pilootinstallaties waren namelijk groter gedimensioneerd dan noodzakelijk voor de (beperkte) afvalstromen van de Kruitfabriek. Bovendien had het afvalwater een andere samenstelling dan gemiddeld huishoudelijk afvalwater, door de aanwezigheid van een restaurant en de afwezigheid van bad en douche. Toch gaven de resultaten op praktische vlak een beter inzicht in de problematiek en randvoorwaarden waarbinnen decentrale zuivering een oplossing kan bieden.