We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Pionier in duurzaam bouwen Zonnige Kempen wilde het goede voorbeeld geven toen ze hun hoofdzetel moesten verbouwen. De huisvestingsmaatschappij zette maximaal in op circulariteit: alles wat gemonteerd is, kan er ook weer uit. Zo kun je het pand later makkelijk uitbreiden of herinrichten.
Circulariteit als logische keuze
Als pionier op het vlak van duurzame en circulaire sociale huisvesting in België en Europa, was het voor Zonnige Kempen logisch dat circulariteit de hoofdrol speelde toen hun eigen kantoren in Westerlo aan verruiming toe waren. Het kwam goed uit dat het kantoorpand aan de Grote Markt nog ruimte bood voor ‘inbreiding’ op meerdere bouwniveaus. Sinds de verbouwing is het pand dubbel zo groot. De vroegere parking is nu ook kantoorruimte.
Van kantoor naar woningen
Rotor uit Brussel stond in voor de zoektocht naar geschikte circulaire materialen. Ze ontdekten onder meer een oude parketvloer in een voormalige dokterswoning in Vorselaar, die nu dienstdoet als kantoorplafond. De granieten vloer komt uit een kantoorgebouw in Brussel. Alle materialen in het interieur, inclusief de bakstenen muren en tegels, zijn makkelijk opnieuw uit elkaar te halen of te herbouwen. Daardoor kan het gebouw later nog een andere invulling krijgen. Zo kan het grondplan van het kantoor vrij gemakkelijk omgebouwd worden tot drie seniorenwoningen.
Zonnige Kempen maakt sinds 1 juli 2023 deel uit van woonmaatschappij LeefGoed.
Woonmaatschappij LeefGoed
Sectoren
Thema's
Organisaties