We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Er bestaan momenteel al veel oplossingen tegen voedselverspilling, maar dat maakt het voor een stadsbestuur, grootkeuken, of andere organisatie soms moeilijk om door de bomen het bos te zien.
Met het project Zero Food Waste Vlaanderen ontwikkelt FoodWIN samen met een aantal partnerorganisaties een vernieuwend samenwerkingsmodel om voedselverlies effectief aan te pakken. We willen daarbij vooral de nadruk leggen op het verbinden van organisaties met de juiste experten en oplossingen, en op het toegankelijker maken van kennis rond het thema voedselverspilling.
Concreet wensen we onszelf te positioneren als centraal aanspreekpunt in de strijd tegen voedselverspilling door events te organiseren en actief deel te nemen aan projecten en overleg. Ook willen we zoveel mogelijk ons netwerk van experts betrekken. We maken van onze positie gebruik om ook onze partners naar voren te schuiven, en het probleem met de juiste oplossing of expert te verbinden. Zo krijgen overheden en organisaties steeds gespecialiseerde ondersteuning om hun activiteiten rond voedselverlies uit te breiden. Verder willen we een vernieuwend samenwerkingsmodel ontwikkelen tussen de leidende actoren onderling. Tot slot willen we de kennis in de strijd tegen voedselverspilling zo toegankelijk mogelijk maken. Daarvoor ontwikkelen we een online zelfevaluatietool.
FoodWIN
Partners Coduco, Komosie (en Schenkingsbeurs), WOWfood, Eatmosphere, Citylab, Rekub, Foodlab & Incubator Proef, Resilia solutions en Level IT
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dankzij Vlaanderen Circulair konden we in 2019 het eerste Food Waste Fest laten plaatsvinden. Daarna was het concept gelanceerd om in de toekomst verder te kunnen, ook zonder projectsubsidie. Dat bewijzen we met de organisatie van het Food Waste Fest 2.020, dat we financieren via partnerschappen.
Doorheen het project konden we enorm veel lokale overheden bereiken. Intussen voeren we projecten uit in een 15-tal steden en gemeenten, en de bedoeling is om deze doelgroep te blijven aanspreken in de toekomst.
Verder willen we blijven inzetten op de ontwikkeling van onze Food Waste Alliance, omdat we geloven dat er zowel bij onze partners als bij de spelers van de voedingsketen nood is aan een dergelijk partnerschap.
Eenmaal de ondersteuning van lokale overheden en grootkeukens geconsolideerd is, kan dit model uitgebreid worden naar andere actoren en sectoren. Hiervoor kijken we vooral naar sectoren waar uitdagingen groot zijn en er nog geen adequate oplossingen bestaan om acties te stimuleren.