Zalmkroket

Circular Hub Brugge maakt de verwerking van zalm duurzamer door reststromen opnieuw in te zetten. Het resultaat: een overheerlijke zalmkroket.

In 2021 is Circular Hub Brugge begonnen met de opstart van twee nieuwe labo’s: labo Food en labo ICT. Daarmee wil de Hub tot nieuwe sociaal-circulaire businessmodellen komen. Binnen het labo Food werkt SOBO samen met het Brugse visproductiebedrijf MOWI aan de ontwikkeling van een ambachtelijke zalmkroket.

Tijdens het verwerken van verse zalm ontstaan verschillende nevenstromen, die de SOBO en MOWI zo veel mogelijk in de voedselketen willen houden. Daarom ontstond het idee van de zalmkroket. Het recept, de smaak en de “bite” worden zo veel mogelijk geoptimaliseerd, terwijl de voedingsstoffen, houdbaarheid, duurzame verpakking en de uiteindelijke verkoop constant geanalyseerd worden. Dit onderzoek zal in de toekomst ook als inspiratie dienen om voor de reststromen van andere voedselproducten hetzelfde te doen.

De zalmkroket heeft ook een sociale kant. Ze ging in oktober in première in sociaal restaurant Het Paradijs van maatwerkbedrijf vzw SOBO naar aanleiding van 20 jaar sociaal restaurant. Via een evaluatieformulier kon het publiek zijn mening geven over het gerecht om het nadien verder te verfijnen en op de markt te brengen.

Met labo’s zoals deze wil Circular Hub Brugge niet alleen aantonen dat circulair werkt, maar ook dat de sociale economie dé partner is voor circulaire ondernemers. Zo worden er nieuwe circulaire jobs in de sociale economie gecreëerd.