Woolly Collectief

Verspilling van scheerwol tegengaan

Veel scheerwol wordt door schapenhouders na de scheerbeurt verbrand, omdat ze die niet kunnen gebruiken of verkopen. De Mechelse onderneemster Ngaire Takano richtte daarom in 2021 Woolly Collectief op. Ze verwerkt de woloverschotten van lokale boeren via een circulair proces, in verschillende duurzame toepassingen.

De industriële verwerking van wol kost enorm veel water en energie. Om  1 kilogram wol te wassen, is 400 liter water nodig! Om nog maar over de noodzakelijke chemicaliën te zwijgen. Ngaire Takano ontwikkelde daarom een proces waarin alle stappen van de verwerking circulair zijn. Het resultaat: kwalitatief betere wol die zachter is en minder ruikt. En 90% opbrengst van de schapenvacht, tegenover maar 40% tot 60% in de industrie.

Wol is ook een perfecte vervanger van andere grondstoffen. De stof is niet alleen warm, maar kan ook hergebruikt worden en is biologisch afbreekbaar. De klanten van Ngaire gebruiken haar wol dan ook voor de meest uiteenlopende toepassingen. Van knopen over kleding en verpakking, tot zelfs bodembedekking. Want wol regelt de temperatuur, houdt water vast, bevordert plantengroei en tackelt de groei van onkruid.

En hoewel er meer dan 100.000 schapen in België blaten, komt de wol die Belgische bedrijven gebruiken meestal uit China of Nieuw-Zeeland. Onze wol reist dan weer naar de Verenigde Staten. Dat zijn telkens duizenden kilometers nodeloos transport. Ngaire heeft dan ook 3 grote doelen met Woolly Collectief:

  • wol opnieuw op de kaart zetten als lokaal en duurzaam product
  • wol afnemen van lokale schapenboeren en hen een eerlijke prijs betalen
  • haar circulaire verwerkingsproces op zo veel mogelijk plaatsen in de wereld introduceren om al die nodeloze transporten te beperken.

Woolly Collectief