Vrije Basisschool De Bron

De school van de toekomst is modulair én circulair

Weinig scholen zijn futureproof gebouwd. Verdubbelt binnen 10 jaar het aantal leerlingen in de school? Of verstrengen de energieregels en dus ook de isolatienormen? Dan moeten scholen vaak grote kosten maken om te renoveren. Vrije Basisschool De Bron in Wellen ging bij haar nieuwbouwproject daarom voor een circulaire en betaalbare aanpak, dankzij een modulair daksysteem en gerecupereerde PUR-isolatieplaten.

Demonteerbaar en herbruikbaar dak

Samen met architecten van CLVR, en hoofdaannemers Schoofs en V&B Dakwerken, koos het schoolbestuur voor het BossCover Circular System van CPE. Dat systeem verankert dakonderdelen mechanisch in de ondergrond en bevestigt ze met een kliksysteem aan elkaar. Daardoor komt er geen vervuilende lijm aan te pas en kun je de onderdelen gemakkelijk demonteren. Wil de school er later een extra verdieping op bouwen of isolatie toevoegen? Dan kan ze het dak eraf halen en daarna opnieuw installeren. Of het elders een tweede leven geven.

Gered van de verbrandingsoven

De dakisolatie bestaat uit gerecupereerde PUR-isolatieplaten. Die kwamen van een afgebroken dak op een OVAM-gebouw in Mechelen, en stonden al klaar voor een ritje richting de verbrandingsoven. Toch waren de platen nog perfect bruikbaar. Zo waren ze maar 22 jaar oud, en dus nog niet in de helft van hun levensduur. Bovendien kon Buildwise, het innovatiecentrum van de bouwsector, aantonen dat ze een lambdawaarde van ongeveer 0,0261 W/m²K hadden. Elke waarde onder 0,030 W/m²K geeft aan dat een materiaal weinig warmte geleidt, en dus kwalitatief isoleert.

Vandaag heeft het nieuwe dak een oppervlakte van 284 m². Dat is net groter dan een tennisveld. Kiezen voor gerecupereerde PUR-isolatieplaten is in dat geval niet alleen goed voor het milieu, ook voor de portemonnee van de school.

Vrije Basisschool De Bron in Wellen

Partners CLVR (architect), Schoofs (hoofdaannemer) en V&B Dakwerken (hoofdaannemer)

Sectoren

Thema's

Organisaties