Verduurzamen van de wondzorg in Vlaamse zorgsettings

Stop de shift naar wegwerpinstrumenten

Het project ‘Verduurzamen van de wondzorg in Vlaamse zorgsettings: stop de shift naar wegwerpinstrumenten’ introduceert herbruikbare instrumenten voor wondzorg in de zorgsector. Na een eerste implementatie zullen de partners een roadmap uitwerken om de hele Vlaamse zorgsector te inspireren.

Instrumenten voor wondzorg, zoals scharen, pincetten en wondpeilers zijn gemaakt van roestvrij staal en harde plastic om nauwkeurig en kritisch handelen eenvoudiger te maken. Toch kiezen zorginstellingen vaak voor  single-use versies en verdwijnen ze dus bij risico-houdend medisch afval en uiteindelijk in de verbrandingsoven.

Om die afvalproductie tegen te gaan, introduceert het project ‘Verduurzamen van de wondzorg in Vlaamse zorgsettings: stop de shift naar wegwerpinstrumenten’ herbruikbare alternatieven in de zorgsector. Sterilisatie kan op twee manieren gebeuren: intern als de capaciteit van de zorginstelling dat toelaat of extern via een firma die gespecialiseerd is in hergebruik van medisch materiaal. Na de implementatie van de nieuwe werkwijze, zullen de partners een roadmap uitwerken om het project in andere zorginstellingen doorheen Vlaanderen uit te breiden. Daarnaast zullen ze zorgmedewerkers opleiden om met deze nieuwe werkmethode om te gaan en e-learnings voor verschillende doelgroepen uit de sector uitwerken om duurzame keuzes te stimuleren.

Universitair ziekenhuis Gent

Partners AZ Sint-Lucas Gent, AZ Maria Middelares Gent, Conecto VZW – Woonzorgcentrum Ter Hovingen, VZW De Bron, Sterima NV, VOKA & Universiteit Gent

Sectoren

Organisaties