Van lineair naar circulair

CPP (circulair product paspoort) in de machinebouw

Om de levenscyclus van machines en installaties van lineair naar circulair te brengen, ontwikkelt Clusta samen met diverse partners uit de maakindustrie een circulair product paspoort. Wanneer er meer bekend is over de herkomst, eigenschappen, gebruik en beschikbaarheid van materialen, zal er sterker ingezet kunnen worden op hergebruik en herstel.

De levensduur van machines is vaak nog lineair: aan het einde van hun gebruik verdwijnen machines en installaties als schroot op de afvalberg. Slechts een deel van de onderdelen krijgt een nieuwe bestemming. Om de sector van de machinebouw meer circulair te maken, wil Clusta samen met diverse partners uit de maakindustrie de reuse of materials en reuse of parts naar een hoger niveau brengen door gebruik te maken van een circulair product paspoort (CPP). Hierbij wordt rekening gehouden met het waardeketenperspectief voor de actoren in de waardeketen. Het paspoort vertelt meer over de herkomst, eigenschappen, gebruik en beschikbaarheid van materialen.

De focus ligt op hydraulische, pneumatische en elektrische componenten en machineonderdelen met hoogwaardige legeringselementen zodat er op een efficiënte en transparante wijze ingezet kan worden op het hergebruik van hun onderdelen en materialen. Dit project, waarin zowel producenten als gebruikers een belangrijke rol spelen, moet de basis worden voor een uitrol over de machinesector en later naar andere sectoren.

Een sterke communicatiecampagne zal ervoor zorgen dat het project bekend wordt bij alle relevante actoren. Hierdoor komen zij op een stimulerende manier in aanraking met de nieuwe kennis en informatie.

Foto door Mike Hindle op Unsplash.com

Clustra

Partners Universiteit Antwerpen

Sectoren

Organisaties