Unilin

Spaanplaten uit het 'stadsbos'

Unilin, het bedrijf achter Quick-Step, maakt panelen (spaanplaten, MDF), daksystemen en isolatieplaten. Vandaag bestaan de spaanplaten voor 75 procent uit gerecycleerd hout. Een economische keuze die ook ecologische voordelen heeft.

Unilin is een van de grootste vezelplaatproducenten van Europa. Aanvankelijk maakte het bedrijf zijn platen met vlaslemen – het bedrijf werd overigens opgericht door een groep vlasboeren die samen investeerden. Toen vlas niet langer volstond, werd overgeschakeld op zogenaamd dunningshout uit de bossen, en resten van de houtindustrie – zoals hout in onregelmatige vormen, dat niet bruikbaar is voor de meubelindustrie.

Later werd ook resthout uit de verpakkingsindustrie en de bouwsector ingezet als grondstof om ons tenslotte maximaal te gaan toeleggen op de recyclage van het zogenaamde “urban forest”, hout dat al is gebruikt en in de afvalstroom belandt. Vandaag bestaan de spaanplaten van Unilin voor 75 procent uit gerecycleerd hout. En het aandeel gerecycleerd hout zal de komende jaren enkel stijgen. Ter vergelijking: twintig jaar geleden was dat percentage nul.

Bron: John Vandaele voor MO* Magazine / Zeronaut