We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Een aanzienlijk deel van folieverpakkingen, zoals folieverpakkingen van pallets of de multipacks van drankverpakkingen, wordt bedrukt. Die bedrukking zorgt echter voor een waardedaling van de folie bij recyclage omwille van de mix aan kleuren.
Bedrukkingen bannen ligt moeilijk, want veel producenten gebruiken de verpakkingen voor marketingdoeleinden. Er werden ook al pogingen ondernomen om kunststofverpakkingen te ontinkten, vertrekkende van bestaande inkten en bedrukkingsprocédés, maar die technologie bleek in de praktijk erg duur en verstoort ook vaak het recyclageproces.
Aanvankelijk wilde Valipac binnen dit project samen met een inktproducent, een verpakkingsfabrikant, een verpakker, een recyclagebedrijf en een afvalinzamelaar een volledig nieuwe bedrukkingstechniek creëren die ontinkten wel haalbaar maakt. Die weg was echter economisch niet rendabel, en ondertussen bleek dat bestaande ontinktingstechnieken steeds beter en kostenefficiënter werden.
Daarom gaven we een andere wending aan het project en gingen we onderzoeken hoeveel bedrukking (percentage oppervlakte) aanvaardbaar is om het geproduceerde recyclaat te kunnen gebruiken voor gelijkaardige folieverpakkingen, en vanaf wanneer dat niet meer het geval is. Die informatie willen we later o.a. gebruiken bij het opstellen van de design-for-recyclingrichtlijnen.
Valipac
Partners Morssinkhof-Rymoplast bv, Oerlemans Packaging bv, Suez, TOYO Ink ARETS, Wienerberger, Fost Plus vzw, Aldoplastic Gmbh
Sectoren
Thema's
Organisaties
We hebben het aanvankelijke doel van het demonstratieproject niet gehaald. We konden geen inktsysteem ontwikkelen dat in ieder standaard recyclageproces verwijderd kan worden. We hebben wel geleerd dat er inkten bestaan die minder problemen (rookontwikkeling, thermische ontbinding …) opleveren. Die zijn echter duur en niet wijdverspreid in de industrie. De industrie moet trachten de productie van die inkten verder op te schalen zodat ze tot een aanvaardbaar prijsniveau zakken.
Het project was echter wel succesvol, want we hebben verschillende alternatieve oplossingen gevonden voor de problematiek.
De grote uitdaging blijft de uitrol op grote schaal van installaties die plastic folies kunnen ontinkten. Ondertussen begint de recyclage-industrie het potentieel van ontinkten in te zien en worden er investeringen gemaakt die het toelaten om ontkleurd recyclaat te produceren.
Een andere uitdaging blijft de verscheidenheid van inktsystemen. Van een aantal inkten is geweten dat ze moeilijk te verwijderen zijn. In een ideale wereld zou het gebruik van die inkten op termijn uitfaseren.