We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Dégage is een burgerorganisatie die particulier kostendelend auto- en fietsdelen aanbiedt in Vlaanderen en Brussel. Alle leden krijgen de hele auto- en fietsvloot ter beschikking aan een vaste kilometervergoeding. In ruil vergoedt Dégage de eigenaars voor de werkelijk gemaakte kosten. Dégage regelt als aanbieder het delen van deze wagens en ontzorgt de eigenaar. Als burgerorganisatie zet de organisatie sterk in op lokale werking. Meer dan 280 auto’s van particulieren worden gedeeld onder 2800 gebruikers.
Met dit deelsysteem streven wij naar een bewuster autogebruik en duurzame mobiliteit. Zo maakt elke gedeelde auto andere auto’s overbodig. Wie geen auto voor de deur heeft staan, gebruikt er minder snel een en zal voor kleine verplaatsingen eerder voor de fiets of het openbaar vervoer kiezen. Dégage betekent dan ook letterlijk ‘uit de weg’.
Naast ons aanbod van deelauto’s wilden we ook een particulier, buurtgericht en kostendelend fietsdeelsysteem op poten zetten, met aandacht voor speciale fietsen (plooifiets, bakfiets, fietskar, tandem ….). Want het spreekt voor zich: ook fietsdelen leidt tot minder autoverplaatsingen.
Na de lancering, de proefperiode en de evaluatie kunnen we met een positief gevoel zeggen dat het project een succes was en dat we het zeker zullen voortzetten.
Dégage!
Partners Binamics
Sectoren
Het fietsdeelsysteem wordt ook na dit project voortgezet. Het aanbod is volwaardig geïntegreerd in de werking van Dégage, zoals bij de infosessies en de communicatie via wijkantennes.
Het is belangrijk dat we voortwerken aan het intensifiëren van het gebruik van de deelfietsen. Dit is nodig om het kostendelend principe van Dégage waar te maken. Met 4 tot 8 ontleningen per fiets per maand, kunnen we de kosten voor eigenaars dekken.
Daarnaast gaan enthousiaste leden van Dégage het systeem in 2020 in andere Vlaamse steden verder uitrollen. Belangrijk hierbij zijn fietseigenaars die deeleconomie genegen zijn en een lokaal aanbod, op wijkniveau, van speciale fietsen voor de leden.