We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De vzw Tussn[h]us bouwt oude zeecontainers om tot tijdelijke woonunits voor leerlingen, die thuis niet meer terechtkunnen. Zo kunnen de jongeren naar school blijven gaan in afwachting van een permanente woonoplossing. Het ombouwen van de containers is ook een educatieve reis voor de leerlingen van het VTI in Oostende.
Schooluitval voorkomen
VTI-leerkracht Nick Vandeput merkte dat bepaalde leerlingen door dakloosheid met schoolgaan dreigden te stoppen. Samen met collega Annemie Tyvaert ging hij aan de slag met het concept van tiny houses. Dat resulteerde in een project met de toepasselijke naam Tussn[h]us. De bedoeling is dat jongeren 5 tot 6 maanden in die woningen kunnen verblijven, tot ze eventueel terug naar huis kunnen of in afwachting van een andere oplossing. Voorwaarde is dat ze naar school blijven gaan.
Duurzame en comfortabele crisiswoningen
De containers komen van Haven Oostende. Leerkrachten en leerlingen werken zij aan zij om de lege zeecontainers tot duurzame en comfortabele crisiswoningen om te bouwen. Zo leren de leerlingen niet alleen technische vaardigheden, maar ook empathie, teamwork en maatschappelijk bewustzijn. Naar verwachting is de eerste container tegen het eind van het schooljaar 2024-2025 af. Waar de containers zullen komen, is nog niet bepaald. Suggesties zijn welkom!
vzw Tussn(h)us
Partners VTI Oostende
Sectoren
Thema's
Organisaties