TripleR

Digitale productpaspoorten voor de matrassector

Een digitaal product paspoort wordt een verplicht informatieinstrument in de Europese ESPR “Ecodesign for Sustainable Products Regulation” wetgeving die in de komende jaren in werking treedt voor alle producten die op de Europese markt komen. (Kledij)Textiel is bij uitstek nummer 1 op de prioriteitslijst, maar de meubelsector en matrassen als aparte productgroep scoren ook heel hoog.

De ESPR wetgeving, als onderdeel van de Europese Green Deal, heeft als doel de milieuimpact van goederen te verkleinen. Een digitaal product paspoort heeft enerzijds als doel om transparent informatie te verstrekken aan die consument, die duurzaamheid kan laten meespelen bij aankoopbeslissingen. Anderzijds moet het productpaspoort helpen om de levensduur van producten te verlengen (herstellen, second life, refurbishen) en bij echt einde leven de demontage en recyclage van afvalstromen te verbeteren.

MattressID by TripleR heeft als doel de matrasindustrie in Europa te verenigen en een oplossing te bieden voor die verplichting. Een wettelijke verplichting, die een kost met zich meebrengt voor de producenten, biedt nieuwe opportuniteiten aan. Door iedere matras een digitale identiteit te geven, ontstaan er mogelijkheden om interne bedrijfsprocessen te optimaliseren (denk maar aan optimalisatie van voorraden en logistieke bewegingen), maar ook kan men denken aan nieuwe businessmodellen.

Samen met Valumat, de organisatie die in België verantwoordelijk is voor het ophalen, ontmantelen en recycleren van matrassen, introduceert TripleR.io het digitaal product paspoort voor matrassen stap voor stap in 2024. Ze doen dit samen met 5 grotere Belgische matrasfabrikanten (Aquinos Bedding, gekend van Beka en Lattoflex – AumSleep, het vroegere Latexco – Revor Group – Polypreen en LS Bedding, gekend van Ergosleep) en 3 matrasontmantelaars die actief zijn op de Belgische markt: Matras Recycling Europe, Retourmatras en Veolia. Met die partijen ervaren ze in de praktijk wat nodig is om helder aan de consument te communiceren en onderzoeken ze eveneens hoe de matrasinformatie de ontmantelprocessen kan optimalizeren en hoogwaardiger recyclage van afvalstromen zal toelaten. Na die eerste stap in Belgie, zetten ze een gelijkaardige aanpak verder binnen Europa. Als onderdeel van het Cirpass2 project, een Digital Europe project, zetten ze samen met enkele Europese producenten 500.000 digitaal geïdentificeerde matrassen in de markt in de komende 2,5 jaar. Hierbij geven ze het digitaal product paspoort verder vorm, volledig in lijn met de komende Europese wetgeving.

TripleR.io werd opgericht door Stefaan Cognie en Rik Holvoet, beiden jarenlang actief in de matras- en IT sector. Het bedrijf is gevestigd in Gent.