We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Living Lab TransFormMaker wil een circulaire transitie in de meubelindustrie bewerkstelligen door het uitbouwen van een netwerk van meubel-maak-regio's waarbinnen circulaire ecosystemen de grondstoffen doen circuleren en (sociale) tewerkstelling genereren. De focus ligt op regio Genk en regio Mechelen waarbinnen de partners vier labs organiseren in samenwerking met lokale bedrijven, beleid, burgers en kennisinstellingen.
Om een circulaire transitie in de meubelindustrie te realiseren, vertrekt TransFormMaker vanuit vier labs. Die zijn als volgt ingedeeld:
De overkoepelende ambities van het living lab zijn het ontwikkelen van (nieuwe) vaardigheden en skills, storytelling en het uitbouwen van hubs of netwerken in functie van een circulaire meubelindustrie in Genk en Mechelen. Zo willen de partners circulaire strategieën ontwikkelen die opgeschaald kunnen worden naar de volledige meubelindustrie om de Vlaamse en Europese klimaatdoelstelling te bereiken.
In de regio Mechelen is het Living Lab alvast gestart met het in kaart brengen van rest- en afvalstromen hout, textiel, foam, kunststoffen, en metaal bij alle productie- en bouwbedrijven of grotere organisaties en instellingen in de regio, met het oog op gebruik van deze reststromen als grondstof voor de meubelindustrie.
LUCA School of Arts
Partners Ecoso, Stad Mechelen, Veldeman Bedding, SYNTRAPXL, INDERA, Thomas More Mechelen-Antwerpen, Reset, Clubmeubelfabriek Cammers, KU Leuven, Stad Genk, Bulo
Sectoren
Organisaties