Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

TOP-atelier

Textielproducten krijgen een nieuw leven

 

 
 
 

Het TOP-atelier bouwt een professionele en vlotte productieketen voor de verwerking en herbestemming van textielproducten, re-manufacturing, op basis van een samenwerking tussen diverse partners met elk een specifieke bijdrage en ervaring. Het wordt een gedeelde onderneming tussen de ophalers en sorteerders uit de sociale economie, creatieve ontwerpers en productontwikkelaars, en de reguliere confectiesector.

We maken werk van een sterk businessmodel en creëren, analyseren en testen nieuwe mogelijkheden in praktijk. Hiervoor gaan we in zee met verschillende Vlaamse confectieateliers die hun specifieke knowhow en machinepark ter beschikking kunnen stellen van ontwerpers en productontwikkelaars die textiel reststromen een creatieve herbestemming geven. Het resultaat zal ons vertellen welke nodige technologieën en systeemaanpassingen er nodig zijn om een vlotte en duurzame herbestemming te kunnen aanbieden en welke criteria er nodig zijn om een goed en betaalbaar kwaliteitsproduct te garanderen.

We richten ons op een synergie tussen Vlaamse confectiebedrijven, sorteerders uit de sociale economie alsook ontwerpers en productontwikkelaars die met restmateriaal aan de slag gaan. Dit partnerschap moet meer en betere mogelijkheden aanreiken om de textielmaterialen een nieuwe bestemming te geven en dit op een rendabele en sociaal verantwoorde manier. We zoeken hierbij expliciet synergie met partners uit de sociale economie en betrekken ook de consument in het verhaal. Via nieuwe partnerschappen, tussen de sociale economie, Kringwinkels die de instroom sorteren, de ontwerpers/productontwikkelaars en de klassieke confectiecyclus. De Vlaamse confectie-infrastructuur wordt namelijk onderbenut. Heel wat confectieateliers en hun machineparken worden vooral ingezet tijdens periodes van prototyping bij het stikken van modellen en kleine series, maar blijven regelmatig leeg staan. Er is dan ook heel wat ruimte en infrastructuur beschikbaar waar ontwerpers/productontwikkelaars samen met de medewerkers van het atelier in kwestie aan de slag zouden kunnen met reststromen van textiel en aan re-manufacturing kunnen doen. Zo blazen we onze maakindustrie nieuw leven in en brengen we de productiestroom weer op gang, ook dát is circulaire economie.

 
 
 

IVOC vzw

Partners Creamoda vzw, Prospex Institute vzw, KOMOSIE vzw, DOEK vzw

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 
 
 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 
 
 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?