We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Via het project TOP-atelier (Textiel Omschakeling Procesatelier) wil het opleidingsfonds van de Belgische mode- en confectie-industrie bouwen aan een professionele productieketen voor de verwerking en herbestemming van textielproducten. Dat gebeurde op basis van een samenwerking tussen diverse partners uit de mode- en confectiesector, elk met hun specifieke bijdrage en ervaring.
Zo gingen we in zee met verschillende Vlaamse confectieateliers die hun knowhow en machinepark ter beschikking stelden van ontwerpers, waarmee zij textielreststromen een creatieve herbestemming gaven. Er werden nieuwe mogelijkheden gecreëerd en uitgetest in de praktijk en we onderzochten ook welke businessmodellen die ideeën levensvatbaar kunnen maken.
De resultaten van deze samenwerking maken duidelijk welke technologieën, criteria en systeemaanpassingen nodig zijn om textiel een vlotte, duurzame, kwaliteitsvolle én betaalbare herbestemming te geven.
Tijdens het atelier legden we ook de focus op kennisuitwisseling en transparantie. Op die manier kan iedereen zo veel mogelijk van elkaar leren. Om al die kennis door te geven en iedereen van de ontstane knowhow te laten meegenieten, wordt er momenteel een tool ontwikkeld voor de TOP-atelierwebsite.
IVOC vzw
Partners Creamoda vzw, Prospex Institute vzw, KOMOSIE vzw, DOEK vzw
Sectoren
Thema's
Organisaties
TOP-atelier was een interessante eerste stap in de richting van upcycling. We hebben de mogelijkheid ontdekt om vanuit afgewerkte kledingstukken nieuwe, hoogwaardige textielproducten te maken en om dat proces op te schalen.
Nu is er vooral nood aan verder onderzoek om kleding upcyclen nog meer slagkracht te geven. Het is duidelijk dat we op een aantal vlakken nog verder moeten optimaliseren en innoveren. Zo hebben we nood aan nieuwe sorteercriteria in het sorteerproces om een basisvoorraad aan te bieden aan de upcyclingindustrie. Ook het snijproces kan een verdere optimalisatie van hard- en software gebruiken om de snijtijd in te korten.
Verder is het belangrijk een groter netwerk op te bouwen rond upcycling binnen de industrie om onderlinge samenwerkingen te stimuleren, bijvoorbeeld via een interactieve online kaart met alle spelers uit de sector.
Daarnaast willen we graag nog meer inzetten op duurzaamheid. We zijn erin geslaagd de consument al te sensibiliseren, nu willen we nog extra inzetten op duurzaamheid bij de confectieateliers en toeleveranciers.
Ten slotte willen we investeerders en designers nog meer bewust met elkaar in contact brengen. Dat zou ontwerpers kunnen stimuleren om hun aandacht niet enkel te concentreren op de ontwerpfase, maar ook op hun businessmodel.