The Circular Kickstart

Eerste circulaire startersprogramma van Vlaanderen

Je hebt een straf businessidee met circulair potentieel en je wilt de markt veroveren? Boost dan je business met het eerste acceleratortraject rond circulair ondernemen in Vlaanderen! De Circulaire Kickstart, een initiatief van The Circular Hub, geeft 30 circulaire vernieuwers de kans om 5 maanden lang een intensief traject te volgen ter waarde van € 8000.

The Global Picture (in samenwerking met BNP Paribas Fortis, Stad Gent, Acerta, Econocom, Unizo, Stad Antwerpen …) lanceerde in 2019 het project The Circular Kickstart: een starterstraject met een exclusieve focus op circulair ondernemen.

Met dit project willen we aantonen dat circulaire starters de ondernemers van de toekomst zijn. Ons doel is startende ondernemingen begeleiden in hun traject van idee tot marktklare circulaire oplossing. Daarvoor zetten we met ons programma niet enkel in op essentiële ondernemersvaardigheden (zoals het opmaken van een business- en financieel plan, pitchen, marketing …) maar krijgen onze starters ook een crashcourse in het activeren van circulaire businessmodellen. Gedurende het traject verkrijgen ze een circulaire mindset, leren ze hun eigen circulaire waardepropositie creëren en ontdekken ze hoe ze circulariteit in de kern van hun businessmodel kunnen integreren. Door dit unieke tweezijdige aanbod krijgen starters alle ingrediënten om van hun idee een succesvolle circulaire business te maken.

Alle starters zijn welkom, want circulaire businessmodellen werken in iedere startup. Ook willen we zowel pre-starters als starters en scalers aantrekken. Daar waar pre-starters nog in de conceptuele fase zitten en circulariteit meteen tot in de kern van hun businessmodel kunnen integreren, zullen starters en scalers eerder focussen op hun bestaande product te herdenken op vlak van circulariteit.

 

Download pdf bestand

Partners Gent, Provincie Oost-vlaanderen, De Startersfabriek, Ministry of Makers, BNP Paribas Fortis, Acerta, Econocom, C02 Logic, The Global Picture, Apollo18, Cojak en Vlaanderen Circulair.

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. We ontwikkelden een uniek acceleratortraject om starters intensief te begeleiden door middel van opleidingen, workshops, individuele begeleiding en mentorships.
  2. Naast het intensieve Kickstartprogramma organiseerden we ook een lightversie: Start Circulair. Hiermee willen we starters met interesse in circulair ondernemen via korte sessies laten kennismaken met circulair starten en hen zoveel mogelijk inspireren.
  3. We slaagden erin The Circular Kickstart te positioneren in het starterslandschap in Vlaanderen en hebben een groot publiek-privaat partnerschap opgezet rond circulair starten in Vlaanderen.
  4. Het project was slechts een pilooteditie, maar zal nog een vervolg kennen. Eind 2020 werd al een nieuwe (online) editie gelanceerd in Gent en Brugge.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Circulair ondernemen is ons focuspunt en meteen ook wat ons onderscheid van andere startersprogramma’s. We hebben doorheen het traject geleerd dat we niet zozeer moeten inzetten op onze omvang, maar ons beter blijven focussen op thema’s rechtstreeks gerelateerd aan circulair ondernemen.
  2. Een duidelijke structuur is essentieel voor een starterstraject en een gezamenlijk basisprogramma waaraan alle Kickstarters deelnemen, is dan ook nodig. Tegelijk willen we de collectieve programma’s beperken tot de essentie zodat er voldoende ruimte overblijft voor individuele begeleiding.
  3. Om deelnemers nog meer te motiveren hun huiswerk te maken, zijn duidelijkere mijlpalen nodig met eventueel een vorm van beloning. Daarom willen we graag in de volgende editie werken met mijlpalen en datums waartegen deelnemers iets moeten opleveren.
175 deelnemers startevent
20 starters intensief begeleid
21 lezingen en workshops
500 communityleden

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?