Stoelendans

Industriële 3d-printtechnologie voor de levensduurverlenging van stoelen en vermindering van afval

Oude stoelen verdwijnen massaal in de afvalberg, terwijl ze net heel interessant zijn als grondstof voor nieuwe materialen of onderdelen voor herstellingen kunnen bieden. Daarom zet het Stoelendans-project industriële 3D-printtechnologie in als hefboom voor de levensduurverlenging van stoelen.

Door met reststromen nieuwe 3D-geprinte stoelen te ontwerpen die gemakkelijk gerefurbished of hersteld kunnen worden, kan dit project twee problemen aanpakken: lokale grondstoffen blijven betaalbaar en het aanbod aan reststromen krijgt een nieuwe bestemming. Door te kiezen voor lokale reststromen en in te zetten op sociale tewerkstelling, blijft de voetafdruk van producten beperkt. Daarnaast worden ook onderdelen van afgedankte stoelen gebruikt om nieuwe, hoogwaardige meubels te maken. In combinatie met 3D-printing is dit de perfecte basis om eenvoudig en betaalbaar mooie, herbruikbare producten met een lange levensduur te ontwikkelen.

Dit partnerschap van Surplace, SURA, Studio Achoo, De Kringloopwinkel en Fis Robotics zal twee demonstratiecases opleveren: twee stoelen die op basis van 3D-print ontwikkeld werden. Het verloop van deze cases zal dienen als leerles en inspiratie voor de brede maakindustrie.

Dit project is gestart in oktober 2022 en loopt, met de steun van VLAIO en Vlaanderen Circulair tot april 2024. Meer informatie is te vinden op https://www.sura-impact.be/post/stoelendans-of-hoe-3d-printtechnologie-de-levensduur-van-stoelen-kan-verlengen .

110th Street

Partners De Kringloopwinkel Deltagroep, Sura Impact, FIS Robotics, Studio 816

Sectoren

Organisaties