Start 2 Build Circular

‘Start 2 Build Circular’ versnelt stap naar circulair bouwen dankzij kennisdeling en vertrouwen

Wat kost circulair bouwen? Welke bouwmaterialen en -technieken zijn circulair, en welke minder of helemaal niet? En welke voorbeelden van circulair bouwen zijn er in België? Met het project ‘Start 2 Build Circular’ willen onderzoekers van co-hogeschool Odisee meer transparantie rond de uitvoering van circulair bouwen brengen, om zo drempels te verlagen voor professionals uit de sector. Dat zou circulair bouwen in de praktijk moeten versnellen.

In 3 stappen naar een circulaire bouwsector
Om verschillende spelers uit de sector beter te informeren over circulair bouwen …

  1. verzamelen de onderzoekers praktijkgetuigenissen van architecten, studiebureaus, bouwstofhandelaars, materiaalproducenten en aannemers. Daarmee brengen ze gerealiseerde en lopende circulaire projecten in beeld.
  2. faciliteren ze de transitie van BEN-bouwknopen naar circulaire bouwknopen met circulaire en biogebaseerde materialen die, tot op heden, bij professionals in de bouwsector nog relatief onbekend zijn.
  3. berekenen ze de ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) van biogebaseerde en kringloopmaterialen, en vergelijken die prijzen met die van traditionele bouwmaterialen. Zo brengen ze de directe én indirecte kosten voor professionals in kaart.

Over Start 2 Build Circular
Start 2 Build Circular is een initiatief van co-hogeschool Odisee. Onderzoekers Filip Van Langenhove en Nicolas Beckers leiden het project. Waldo Galle en Jeroen Poppe van VUB Architectural Engineering voeren als partner het onderzoek mee uit, net als diverse stakeholders uit de bouwsector. Het project loopt tussen december 2023 en november 2025.

Odisee - campus Aalst

Partners VUB Architectural Engineering

Sectoren

Thema's

Organisaties