Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Staenis - circulaire vloeropbouw

Een circulaire vloeropbouwing met tal van voordelen

Staenis heeft een bouwproduct op de markt gebracht waarmee circulaire vloeropbouwen kunnen gecreëerd worden. Op dit ogenblik is een circulaire dekvloer, in de volksmond beter bekend als chape, ondenkbaar. Chape is een bestanddeel, bestaande uit zand, cement en water, dat achteraf veel werkuren en energie vraagt om af te breken, doordat hierin meestal ijzeren wapeningsnetten verwerkt zitten. Dit is later ook niet volledig te recycleren. Met de nieuwe ontwikkeling van het Staenisrooster kan er een volledig circulaire vloeropbouw geplaatst worden.

Het Staenisrooster is een rooster dat bestaat uit gerecycleerde kunststof en bestaande uit latten en poten die heel eenvoudig in elkaar geklikt kunnen worden. In de poten zitten regelschroeven. Op deze manier kan het rooster volledig waterpas uitgezet worden op de vloer en deze roosterstructuur kan daarna opgevuld worden met ecologische vulmiddelen zoals zeeschelpen of egalisatiekorrels. Deze laatste zijn kleine (2-4 mm) granulaten bestaande uit gerecycleerde klei (350 kg/m³), die veel lichter zijn dan chape (1700 kg/m³) en eveneens ook nog eens isoleren en niet brandbaar zijn.

Door dit licht gewicht kunnen constructies in de toekomst ook lichter gemaakt worden, doordat een structuur minder gewicht moet kunnen dragen dan voorheen. Het rooster zorgt ervoor dat de korrels perfect vlak geplaatst kunnen worden, wat tot op vandaag moeilijk haalbaar is. Ook dienen er op vandaag specifieke (dure) platen op de egalisatiekorrels geplaatst te worden met een gelijmde tand- en groefverbinding omdat er geen andere bevestiging mogelijk is tussen de platen en de egalisatiekorrels. Met het Staenisrooster zijn deze platen niet meer nodig en kan er een eenvoudige OSB-plaat vastgeschroefd worden bovenop het rooster. Dit zorgt voor een herbruikbare vloeropbouw en een enorme prijsdaling per m² tegenover de huidige egalisatiekorrels met de gelijmde gipskarton vloerplaten. Deze vloeropbouw kan eventueel geplaatst worden op isolatiepanelen. Op deze manier kan de volledige vloeropbouw hergebruikt worden indien deze, om welke reden dan ook, verwijderd zou moeten worden. De egalisatiekorrels kunnen met een machine opgezogen worden en de roosters zijn nog opnieuw te gebruiken, alsook de isolatiepanelen.

Dankzij dit project zouden we eventueel de kans krijgen om nieuwe vloeropbouwen te lanceren op de markt. Na deze testcases in dit project willen we hier zeker en vast verder op inzetten. De circulaire economie is de toekomst en zal ervoor zorgen dat we allemaal samen meer zullen moeten nadenken over hoe we het in de toekomst gaan aanpakken en waarbij het belangrijk is dat we hier zo snel mogelijk mee starten. Met dit project willen we een eerste steen leggen om samen met andere partijen hierop verder te kunnen bouwen.

Staenis bvba

Sectoren