We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In de herfst van 2024 werd het oude ziekenhuis in het Limburgse Maaseik op een circulaire manier afgebroken. Dat stond sinds 2017 leeg. De stad zal de ruimte inrichten als ‘groene long’: een stadspark van meer dan 1,5 hectare.
Hergebruik en recyclage
Sloopcoördinator Vekmo en de diensten van de stad Maaseik begeleidden de afbraakwerken. Die startten in april 2024 en duurden 8 maanden. In die periode maakte aannemer Aclagro een inventaris van herbruikbare materialen, zoals wastafels, tussenwanden en deuren. Niet-herbruikbare materialen voerde de aannemer af voor hoogwaardige recyclage, of werden teruggenomen door de fabrikant.
CO2-prestatieladder als leidraad
Wat de afbraak nog bijzonder maakte? De stad Maaseik gebruikte de CO2-prestatieladder om haar aannemers te beoordelen. Dat is een instrument waarmee bouwbedrijven aantonen dat ze hun CO2-uitstoot zo veel mogelijk beperken. Hoe hoger het bedrijf scoorde op die ladder, hoe groter de fictieve korting op de offerte. Dat gaf de aannemer een competitief voordeel. Die manier van werken was een primeur voor een lokaal bestuur.
Casus voor Living Labs Circulaire Economie
‘Het sloopteam’ van het project Circulaire Sloopteams binnen de oproep Living Labs Circulaire Economie volgde het project op de voet. Dat team wil van urban mining de standaard maken in sloopprojecten en aanmoedigen om te werken in een ‘sloopteam’.
Binnenkort lanceert het team een online platform, waarop het verschillende praktische documenten en leerlessen uit opgevolgde sloopwerven beschikbaar stelt. In het najaar van 2025 publiceert het ook de gids 'Samen Circulair Slopen’, waarin het toelicht welke samenwerkingsvormen circulair slopen bevorderen.
Stad Maaseik
Partners Vekmo, Aclagro
Sectoren
Thema's
Organisaties