We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Uit heel wat landbouwgewassen gebruikt in de voedingsindustrie vloeien nog aanzienlijke hoeveelheden zetmeelhoudende reststromen. Binnen de aardappelteelt bijvoorbeeld blijkt dat zowat de helft van de geteelde aardappelen niet tot bij de consument geraakt. Bovendien levert het verwerkingsproces van geschikte aardappelen onvermijdelijk ook nog heel wat zetmeelhoudende reststromen. Die worden vaak gewoon vergist.
Met het project STACKS wil UC Leuven onderzoeken of die reststromen geschikt zijn voor de ontwikkeling van bouwmaterialen, om ze op die manier hoogwaardig te hergebruiken in de bouwsector.
Concreet hebben we in dit project zetmeelhoudende reststromen afkomstig van Agristo en Dossche Mills gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw bio-ecologisch materiaal met de geschikte fysische en mechanische eigenschappen. We hebben ons gefocust op hoe we uit dat materiaal bouwstenen en decoratieve wandtegels kunnen vervaardigen. Ook productdesigner Nathan Vrebos droeg zijn steentje bij, en bevestigde de brede inzetbaarheid van het materiaal door er verschillende interieuritems mee te maken.
UC Leuven
Partners Agristo, Duynie Holding, MEAM, KU Leuven, Kamp C, vzw Z33
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dit onderzoek zal nog twee jaar voortlopen via een subsidie verkregen vanuit PWO (projectmatig wetenschappelijk onderzoek). Het productieproces wordt momenteel uitgevoerd op laboschaal. Met MEAM als partner kunnen we kijken hoe we het proces verder opschalen. Verder willen we het productieproces nog minder energie-intensief maken. Daarnaast worden bijkomende testen rond recyclage, biodegradatie en composteerbaarheid meegenomen.
Tot slot willen we sterker inzetten op communicatie, zodat de juiste partners en stakeholders uit de bouwsector onze ontwikkelde materialen beter leren kennen. We zullen in de hogeschool alvast de expertise rond circulaire economie en de ontwikkeling van circulaire materialen blijven valoriseren.