Soprema

Recyclage van piepschuim tot vochtwerende isolatieplaten in XPS

Het piepschuim waarin bijvoorbeeld elektronische toestellen, voedingswaren en meubelen verpakt worden? Producent van waterdichting, dakbedekking en isolatiematerialen Soprema koopt het op en recycleert het tot sterke, vochtafstotende XPS-isolatieplaten. XPS – geëxtrudeerd polystyreen – is op zijn beurt een materiaal dat tot in het oneindige gerecycleerd kan worden.

Groene inzameling
Piepschuim? Dat is het woord dat u en ik gebruiken als we het over het meestal witte isolatiemateriaal EPS of geëxpandeerd polystyreen hebben. Het bestaat in verschillende vormen zoals platen, blokken en parels. Het recyclagetraject start al lokaal bij de bedrijven, waar compacteermachines het piepschuim persen. Daarna zamelt Soprema het in. Om u een idee te geven hoeveel CO2-uitstoot Soprema daarmee vermijdt: 1 vrachtwagen met samengeperst EPS vervoert evenveel EPS als 48 vrachtwagens die met niet-samengeperst EPS onderweg zijn.

CO2-arme productie met zero waste
Van de bedrijven gaat het rechtstreeks naar de recyclage- en productiesite op de greenplant in Tongeren. Die is ook uitgerust met zonnepanelen, een groendak, waterdoorlatende verharding, bufferbekkens en infiltratievijvers. Daar verwerkt Soprema het piepschuim tot grondstof voor XPS en maakt het er sterke XPS-isolatieplaten van. Het afval van dat productieproces? Dat hergebruikt Soprema meteen in de volgende productie.

Circulair bouwmateriaal
Ook de XPS-platen zelf zijn circulair. Ze isoleren, stoten vocht af, zijn bestand tegen druk, schimmels en rot en gaan heel lang mee. Zo passen ze perfect in een circulair gebouw. En moeten ze vervangen worden door nieuw isolatiemateriaal? Ze kunnen hergebruikt worden en zijn 100% recycleerbaar om er nieuwe XPS-platen van te maken.